Witaj na MagazynDomowy.pl!

Agawy - Agave

Te dorodne rośliny już od stuleci są ozdobą tarasów i ogrodów. Najbardziej jest znana agawa amerykańska, która do Europy trafiła w XVI wieku.

Znanych jest około 300 gatunków, które występują Ameryce, Azji, Afryce i w Europie w basenie Morza śródziemnego. Agawy są typowymi sukulentami liściowymi. Ich liście tworzą rozety, tak ukształtowane, że osiadająca na nich w nocy rosa ścieka w kierunku łodygi i w ten sposób podlewa roślinę. Ich "bronią" są kolce znajdujące się na brzegach liści oraz mocne ciernie na ich końcach. Agawy wytwarzają wiele rozet bocznych, dlatego też w naturze zwykle występują w dużych skupiskach.

Zakwita i ginie

Większość gatunków agaw kwitnie tylko raz, a po wydaniu nasion zamiera. Kwiatostany, w zależności od gatunku osiągają od 1,5 aż do 10 metrów wysokości. Agawa amerykańska odznacza się dużymi rozmiarami. Ich wiechowate kwiatostany przypominają drzewa, gdyż wyrastają na pędach, które mogą osiągać średnicę 25 cm i ponad 10 metrów wysokości. W takim kwiatostanie może znajdować się nawet około miliona nasion. Agawy te kwitną dopiero w wieku 20-30 lat.

Innym rodzajem agaw jest Littaea. Rośliny te są stosunkowo niewielkie, nadające się do uprawy w mieszkaniu. Mogą zakwitnąć już po kilku latach i często zdarza się tak, że nie zamierają po kwitnieniu. U niektórych gatunków oprócz kwiatów na pędzie wyrastają małe roślinki, które strącane przez wiatr opadają i szybko się ukorzeniają.

Pielęgnacja agaw

  • Wybór gatunku - do uprawy w mieszkaniu najlepiej wybierać gatunki, które osiągają średnicę nie większą niż 40 cm. Większe gatunki można polecić tym, którzy mają możliwość wystawiania roślin latem do ogrodu, a zimą przechowywać w chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy, garażu.

  • Miejsce uprawy - wiosną i latem agawy potrzebują dużo słońca, dlatego w mieszkaniu powinny stać przy południowym oknie lub wynieść na dwór. Agawy należące do gatunków wytrzymałych na chłód można wystawiać na zewnątrz już w marcu lub kwietniu. Najlepiej zrobić to podczas ciepłej deszczowej pogody, gdyż po zimie rośliny są bardzo wrażliwe na słońce. Przez pierwsze dwa tygodnie lepiej żeby stały w półcieniu. Należy też uważać na wiosenne przymrozki i w razie ich pojawienia okryć cienkim materiałem.

  • Podłoże - agawy uprawiamy w podłożu lekkim i przepuszczalnym , a przy tym żyznym i bogatym w próchnicę. W okresie wegetacji co 2-3 tygodnie zasilamy je nawozami wieloskładnikowymi.

  • Donice - powinny być mocne, aby szybko rosnące korzenie nie rozsadziły ścianek. Rośliny wystawiane na dwór, powinny mieć kilka otworów w dnie, aby szybko odpłynął nadmiar wody. Bardzo duże okazy można sadzić w drewnianych skrzyniach.

  • Podlewanie - latem obficie, szczególnie podczas upałów. Podczas podlewania starajmy się nie moczyć liści, gdyż w zimne dni może to spowodować gnicie nasady. Małym okazom najlepiej wlewać wodę na podstawek, a po godzinie jej nadmiar wylać. Wiosną i jesienią podlewamy oszczędniej i tylko wtedy, gdy jest słonecznie i ciepło. Rośliny rosnące na dworze należy chronić przed długotrwałymi opadami deszczu.

  • Zimowanie - agawy jak wszystkie sukulenty, zimą przechodzą okres spoczynku. Pod koniec września zaprzestajemy zasilania i podlewania. Następnie przenosimy rośliny do chłodnego pomieszczenia, około 10 stopni. Zimą co 4-6 tygodni wlewamy niewielka ilość wody na podstawek doniczki. Jeśli podłoże jest zbyt suche, liście roślin mogą się marszczyć. Agawy spędzające zimę w mieszkaniu i często podlewane rosną cały czas, jednak ich liście nadmiernie się wyciągają z powodu słabego nasłonecznienia.

  • Rozmnażanie - agawy można rozmnażać z nasion wysiewnych, ale najlepiej z odrostów. Wiele gatunkow już w mlodym wieku tworzy boczne odrosty, które można ukorzenić. Sadzonkę wkładamy do małego pojemniczka np. doniczki, aby rana przeschła. Po tygodniu sadzimy w suchej ziemi i podlewamy dopiero po 2 tygodniach.

Agawa - święta roślina Indian

W Meksyku, gdzie szata roślinna jest raczej uboga, agawa jest prawdziwym darem niebios. Łodygi po ugotowaniu lub upieczeniu w gorącym popiele stanowią pożywienie, a z soku wyrabia się różne napoje, także alkoholowe. Pulque - napój o niewielkiej zawartości alkoholu, z dodatkiem ziół, niedokładnie destylowany alkohol o nazwie mescal, a przede wszystkim tequilę, słynną meksykańską wódkę.

Miąższ liści wielu gatunków agaw, ze względu na zawartość saponin, jest stosowany zamiast mydła. Ze względu na dużą zawartość cukru i witamin w liściach, podobnie jak kwiatostany stanowią paszę dla bydła.

Agawa używana jest też do celów leczniczych, jak też do produkcji słodzików.

Obecnie agawy, głównie sizalową i kantalową uprawia się na plantacjach. Z liści uzyskuje się włókno do wyrobu płótna, lin, powrozów, sieci rybackich, mat, kanwy, dywanów i mocnych tkanin workowych. Dla wieku krajów eksport włókna sizalowego jest ważnym źródłem dochodu.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl