Witaj na MagazynDomowy.pl!

Bezpieczne przechowywanie żywności

To w czym przechowujesz żywność wpływa nie tylko na jej smak, ale też na świeżość i okres przydatności do spożycia.

Pojemniki ze szkła i porcelany nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Są doskonałe do przechowywania żywności. Warto, aby były zamykane lub przykrywane, aby jedzenie nie wysychało.

Pojemniki z plastiku są dobre, jeśli zostały przeznaczone specjalnie do kontaktu z żywnością. Taką informację uzyskasz odnajdując symbol widelców lub kieliszka na denku pojemnika lub ulotce produktu.

Pojemniki metalowe nie nadają się do przechowywania kwaśnych produktów, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w szkodliwe dla zdrowia reakcje z metalem.

Przechowywanie w folii aluminiowej doskonale izoluje żywność, nie przepuszcza powietrza i pary wodnej. Niestety zawinięte w nią wilgotne produkty żywnościowe mogą pleśnieć. Wybieraj ją do przechowywania suchych produktów.

Papier spożywczynadaje się do przechowywania wędlin. Dzięki niemu nie obeschną i zachowają swój smak.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl