Witaj na MagazynDomowy.pl!

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa

Borówka wysoka jest rośliną długowieczną, uprawianą od pierwszej połowy dwudziestego wieku. W Polsce w środowisku naturalnym rosną trzy pokrewne gatunki - borówka czernica, brusznica i łochynia.

Borówka wysoka swoje powodzenie zawdzięcza małej podatności na przemarzanie oraz choroby i szkodniki, wielkości i pokrojowi, bardzo dużej plenności i niezawodności. Owoce borówki doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Roślina ta ze względu swoje zalety idealnie nadaje się do naszych ogródków i działek. Oprócz wymienionych już cech, krzewy borówki wysokiej mają charakter dekoracyjny. Wiosną pokrywają się bardzo obficie dość dużymi, białymi, rurkowatymi kwiatami.

Latem krzew przyjmuje barwę niebieskozieloną od dojrzałych owoców poprzetykanych zielonymi, błyszczącymi liśćmi. Natomiast jesienią liście przebarwiają się, tworząc paletę kolorów - od żółtego do karminowego. Owoce dojrzewają nierównomiernie i zbieramy je w odstępach tygodniowych. Dojrzałość konsumpcyjną i najlepszy smak uzyskują po kilku dniach od przybrania typowej barwy dla swojej odmiany. Należy uważać na przejrzenie owoców ze względu na ich opadanie.

Warunki uprawy

Warunkiem uprawy borówki wysokiej jest naturalnie kwaśna gleba i uregulowane stosunki powietrzno-wodne. Kwasowość gleby powinna być wyższa niż 4,5 pH. Zasadowa gleba, nawet zakwaszona szybko wraca do poziomu obojętnego lub zasadowego. Borówka wysoka może rosnąć na glebie mineralnej i torfowej. W obu tych przypadkach nie może to być teren zalewowy lub o bardzo wysokim poziomie wody gruntowej, choćby przez krótki okres. Z kolei na terenie przesuszającym się należy przygotować odpowiednie nawadnianie. Najczęstszym a zarazem najpraktyczniejszym sposobem przygotowania podłoża jest wykopanie dołka w miejscu sadzenia głębokości około 40 cm i średnicy około 60 cm, a następnie wymieszanie wykopanej ziemi z około 40 litrami kwaśnego torfu z równoczesnym dodaniem nawozu mineralnego o przedłużonym działaniu.

Przygotowanie roślin i sadzenie

Najlepiej jest zakupić gotowe już sadzonki borówki. Należy wybierać tylko oznakowane rośliny z pewnego źródła, silne, z kilkoma pędami, o wysokości przynajmniej 30 cm. Rośliny najczęściej sprzedawane są w pojemnikach i mogą być sadzone przez cały sezon wegetacyjny, jednak optymalnym terminem jest wczesna wiosna. Posadzone jesienią narażone mogą być na przemarznięcie nie w pełni zakorzenionych roślin oraz na uszkodzenie przez myszy i inne gryzonie.

Po wyjęciu z pojemnika rośliny sadzimy na taką głębokość, aby bryła korzeniowa była pokryta 3-4 - centymetrową warstwą podłoża. Zaleca się również usypanie kopczyka wokół rośliny z przegniłych trocin, skrócenie pędów tuż nad kopczykiem i obfite podlanie. Odległość między roślinami w rzędzie powinna wynosić od 1 do 2 metrów, a pomiędzy rzędami przynajmniej 2 metry.

Pielęgnacja

Pielęgnacja polega na zapobieganiu zachwaszczeniu, dostarczeniu roślinie wody i składników pokarmowych, cięciu i formowaniu krzewów. Niedobór wody bardzo niekorzystnie wpływa na wzrost i owocowanie borówki. Woda nie może zawierać dużo wapnia gdyż powoduje podwyższanie pH podłoża. Borówka bez ograniczeń może być podlewana przez deszczówkę. Dobre efekty przynosi ściółkowanie trocinami lub korą drzewną, gdyż pozwala utrzymać równomierną wilgotność podłoża. Jest to również korzystne ze względu na ograniczenie zachwaszczenia. Dla dobrego wzrostu borówki najważniejszym składnikiem mineralnym jest azot. Zwykle stosuje się saletrę azotową w okresie wiosennym w dwóch lub trzech dawkach. Nawozy potasowe i fosforowe możemy zastosować jesienią np. siarczan potasu lub superfosfat potrójny.

Cięcia zazwyczaj dokonujemy po kilku latach owocowania. Usuwamy wówczas najstarsze pędy lub ich części. Zabieg ten pobudza roślinę do wydania nowych pędów i zapobiega drobnieniu owoców.

Choroby i szkodniki rzadko dopadają borówkę wysoką. Na działkach i plantacjach najczęściej musimy chronić roślinę przed myszami, zającami, sarnami. Musimy też pamiętać o ptakach, które chętnie zjadają dojrzewające owoce. Skuteczna ochroną przed nimi jest nałożenie siatki ochronnej.

Odmiany

  • Bluetta - jest odmianą bardzo wczesną, wytrzymałą na mróz. Owoce są średniej wielkości, kuliste, ze słabym nalotem, dość smaczne.

  • Earlyblue - odmiana wczesna, plenna, o silnym wzroście, wytrzymała na mróz. Owoce są duże, kuliste, z silnym nalotem, bardzo aromatyczne i smaczne.

  • Bluecrop - najczęściej uprawiana u nas odmiana, wczesna, wytrzymała na mróz i mało wrażliwa na susze. Owoce duże, kuliste z intensywnym nalotem, bardzo smaczne.

  • Patriot - odmiana o silnym wzroście, wytrzymała na mróz. Owoce duże lub średniej wielkości, nieco spłaszczone, bardzo smaczne.

  • Darrow - nie w pełni wytrzymała na mróz. Owoce bardzo duże, nieco spłaszczone, ze średnim nalotem, smaczne dopiero po uzyskaniu pełnej dojrzałości.

  • Jersey - odmiana bardzo plenna o silnym wzroście, mało podatna na przemarzanie. Owoce są średniej wielkości lub małe, smaczne.

  • Spartan - kwitnie późno, dzięki czemu nie uszkadzają ją wiosenne przymrozki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca, są duże i smaczne.

  • Chandler - nowa odmiana o wyjątkowo dużych i smacznych owocach, dojrzewających od sierpnia do połowy września.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl