Witaj na MagazynDomowy.pl!
W ostatnich latach warzywo to ma coraz więcej zwolenników. Uprawa brokułów zajmuje ważną pozycję wśród warzyw gruntowych. A kiedy możemy go mieć z własnej działki, to tym większa satysfakcja.
Wymagania glebowe
Brokuł na działce możemy uprawiać w terminie wiosennym, jako przedplon, w letnim lub jesiennym jako poplon. Można go uprawiać po wszystkich gatunkach, za wyjątkiem roślin należących do tej samej grupy botanicznej. Przerwa w uprawie na tej samej grządce roślin z rodziny kapustowatych powinna wynosić 4 lata. Przedplonem w uprawie letniej może być np. sałata, szpinak. W uprawie jesiennej mogą to być wczesne ziemniaki, groch, ogórki.
Dla brokułów wybieramy glebę żyzną, próchniczną, której odczyn pH waha się od 6,5 go 7,0. Warzywo to ma bardzo duże wymagania pokarmowe i dlatego najlepiej jest go uprawiać w pierwszym roku po oborniku lub po kompoście. Przed sadzeniem należy pamiętać także o nawożeniu mineralnym. Jesienią na grządkę pod brokuły trzeba zastosować superfosfat potrójny i sól potasową, a wiosną przed sadzeniem saletrzak. Najprościej będzie zastosować nawozy wieloskładnikowe np. "Ogrowit uniwersalny".
Terminy i metody uprawy
Brokuły możemy uprawiać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Może być uprawiany zarówno z siewu wprost do gruntu, jak też z rozsady. Najtańszą metodą będzie siew wprost do gruntu, której dodatkową zaletą jest uzyskanie roślin o wysokiej odporności na suszę, gdyż wytwarza ona głęboki system korzeniowy. Jest ona polecana przede wszystkim na zbiór jesienny, ale należy pamiętać, że grządka jest około miesiąc zajęta w porównaniu z uprawą z rozsady. Zalecam więc uprawę rozsady w gruncie na rozsadniku. W przypadku uprawy wczesną wiosną, produkcja rozsady wymaga pomieszczenia ogrzewanego, około 15 stopni, a nasiona siejemy do skrzynek lub doniczek. Uzyskanie dobrej jakości rozsady wczesną wiosną we własnym zakresie jest dosyć trudne, więc lepiej będzie kupić już gotową.
Zastosowanie
Brokuły są bardzo cennym warzywem , warto po nie sięgać nawet codziennie. Najczęściej spożywa się brokuły z wody. Ale możemy przyrządzić z niego pyszne omlety, zapiekanki, sałatki. Może być spożywany na ciepło jak i na zimno. Jest warzywem o małej wartości energetycznej, można go więc jeść w dużych ilościach, a co ważne, nie powoduje zaburzeń żołądkowych, jak np. kalafior czy kapusta. Jest to szczególnie ważne dla osób dbających o wagę.
Seler ze względu na długi okres wegetacji oraz konieczność sadzenia po ustąpieniu okresu chłodów, jest uprawiany wyłącznie z rozsady. Można wyprodukować ją samemu, ale jest to dość trudne, ... Czytaj dalej »
Płodozmianem nazywamy celowe i zaplanowane zmianowanie upraw na kilku polach lub w przypadku działki na warzywniku. Stosowanie zmianowania pozwala utrzymać w dobrej kondycji glebę i zapewnia ... Czytaj dalej »
Jarmuż należy do rodziny roślin kapustnych. Jest odporny na mróz, może rosnąć nawet pod śniegiem. Jego obecność w kuchni ciągle jest zbyt mało powszechna. A szkoda, bo jest rośliną bardzo ... Czytaj dalej »
Grządki po zebranych wczesnych warzywach warto zagospodarować przez obsianie lub obsadzenie ich warzywami poplonowymi. Będzie to z korzyścią dla nas, uzyskamy dodatkowy plon a dla gleby, utrzymanie ... Czytaj dalej »
Odpowiedź na pytanie, co jest lepsze, wanna czy prysznic, ...
Wiosna tuż, tuż. Mimo łagodnej zimy wszyscy z ...
Obserwując zjawiska przyrodnicze np. zachodzące słońce, ...