Witaj na MagazynDomowy.pl!

Cięcie krzewów jagodowych

Odpowiednie cięcie zapewnia zdrowe i obfite plony. Wiosna jest odpowiednią porą do przeprowadzenia tego zabiegu, jeszcze przed pękaniem pąków.

Cięcie to tylko zabieg zapewniający większe plony, to również nadanie kształtu, stworzenie luźnej, przewiewnej konstrukcji krzewu. Ma on tez na celu wyeliminowanie chorych i słabych pędów. Luźna konstrukcja sprzyja lepszemu doświetleniu dojrzewających owoców, nie rozprzestrzenianiu się chorób, ogranicza wilgotność. Wycinanie i skracanie gałązek pobudza roślinę do wytwarzania nowych pędów. Służy też do odmładzania i wydłużania okresu produktywności.

maliny maliny

Gałązki cienkie można wycinać za pomocą sekatora zwykłego, natomiast wewnętrzne lub z kolcami wycinamy sekatorem oburęcznym.

Zasady cięcia wymagają znajomości biologii poszczególnych gatunków, a intensywność cięcia zależy id siły ich wzrostu i wieku.

Porzeczka czarna

Roślina ta zawiązuje pąki kwiatowe na pędach młodych, jednorocznych, które rozpoznajemy po jaśniejszej barwie i rosną pionowo do góry w porównaniu do rozchylonych na boki, ciemniejszych, z popękaną korą pędów starszych. I właśnie te starsze pędy wycinamy, ponieważ zawiązują mało pąków kwiatowych, a owoce nie są dobrej jakości. Po posadzeniu porzeczki gałązki skracamy nad 3-4 oczkiem od ziemi. Pobudzi to roślinę do wytworzenia nowych pędów, których nie przycinamy. W następnych latach wycinamy tylko starsze pędy lub chore. W krzewach starszych wycinamy gałązki, które mają więcej niż trzy lata, pozostawiając taką samą ilość pędów jednorocznych. Usuwamy również pędy pokładające się, słabe, złamane i z objawami chorób. Nie zaleca się skracania starszych pędów, mimo, że to pobudzi do rozgałęzienia. Taki zabieg nie jest gwarancją dobrych plonów.

Porzeczka czerwona i biała

Pędy tych krzewów żyją 5-8 lat, a następnie obumierają. Najwięcej pąków kwiatowych wyrasta na gałązkach dwu-, trzy- i czteroletnich. W krzewach pozostawiamy pędy czteroletnie, a pędy młodsze skracamy, aby pobudzić je do wytwarzania krótkopędów owoconośnych. Przy sadzeniu jesiennym, skracamy pędy wiosną następnego roku o 2/3 długości lub tuz nad ziemią jeśli są słabe. W następnych latach usuwamy gałązki krzyżujące się, rosnące blisko siebie, słabe i starsze niż cztery lata. Na krzewie powinno pozostać 6-10 pędów głównych, które skraca się o 1/3 długości, a pędy boczne przycinamy na 4-6 oczkiem.

Agrest

Pełne owocowanie agrestu przypada na piąty rok od posadzenia. Pąki kwiatowe twarzą się na krótkopędach osadzonych na 3-4 letnich gałązkach, więc zasada cięcia jest podobna jak przy kolorowych porzeczkach. Po posadzeniu skracamy pędy do 2/3 długości. Pędy dwuletnie przycinamy, aby mogły się rozgałęzić. W kolejnych latach wykonujące cięcie prześwietlające. Przy tym zabiegu należy także usunąć wierzchołki wzrostu pędów porażone przez mączniaka.

Borówka wysoka

Krzewy borówki, niezależnie od pory sadzenia przycinamy wiosną. Młode krzewy przycina się na 2-3 pąkiem od ziemi. Cięcie starszych krzewów polega na prześwietlaniu i odmładzaniu. Borówka powinna mieć luźną koronę i wytwarzać silne przyrosty jednoroczne, na których tworzą się pąki kwiatowe, na plon w kolejnym roku. Możemy też skracać pędy starsze, aby mogły się rozgałęzić i wytworzyć pąki kwiatowe.

Jagoda kamczacka

Krzew ten zawiązuje pąki na pędach jednorocznych. Usuwamy tylko kilka pędów najstarszych, pędy połamane, krzyżujące i wyrastające z ziemi. Korona krzewu powinna mieć budowę ażurową, jednak zbytniego cięcia należy unikać, gdyż ograniczamy przez to plonowanie w bieżącym roku.

Aronia

Najlepszym miesiącem na cięcie jest kwiecień. Po posadzeniu skracamy pędy o 1/3 długości. W kolejnych latach usuwamy pędy krzywe i leżące na ziemi, pozostawiamy silne, rosnące pionowo lub ukośnie. Aronia najlepiej owocuje na pędach 2-5 letnich, starsze należy usuwać. Aby otrzymywać dobre plony, co roku należy usuwać 3-4 pędy najstarsze i najgrubsze, zastępując je tą samą ilością pędów jednorocznych. Jeśli nasza aronia jest zbyt wysoka, możemy skrócić ją do pożądanej wysokości.

Maliny i jeżyny

Pędy malin jednorocznych usuwamy tuż nad ziemią, na wysokości około 5 cm. Od wiosny maliny wytwarzają pędy, które owocują końcem lata i jesienią. Maliny letnie oraz jeżyny owocują na pędach, które wytworzyły w roku ubiegłym. Te pędy usuwamy po owocowaniu tuż przy ziemi. Należy unikać zbytniego zagęszczenia, dlatego tez pozostawiamy po 5-6 mocnych pędów na jednej roślinie. Jeśli mamy jesienne, możemy zastosować zabieg powtórnego owocowania. Skracamy wówczas pędy jedynie do miejsca z widocznymi owocostanami czy resztkami owoców. Jednak ten sposób przyczynia się do rozwoju chorób i szkodników pędów.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl