Witaj na MagazynDomowy.pl!

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi, nazywany również dzikim, to roślina służąca jako przyprawa, jak też ziele. Możemy spotkać ją na obrzeżach lasów, na polanach, w pobliżu rzek. Lubi miejsca niezbyt słoneczne i wilgotne. Obecnie jest on objęty ochroną. Nie wolno zrywać go w naturalnym środowisku. Można jedynie zakładać uprawę tej rośliny.

Charakterystyka

Roślina nazwę swą zawdzięcza charakterystycznemu zapachowi, podobnemu do popularnego czosnku. Jest rośliną wieloletnią. Z cebuli wyrastają po dwa liście, są zielone, owalne i soczyste. Wyrasta też łodyga z baldachowatym kwiatostanem u góry. Kwiaty są koloru białego, drobne, samopylne jak tez owadopylne. Czosnek niedźwiedzi kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Z wyglądu jest bardzo podobny do konwalii i zimowitu, które to są roślinami trującymi. Odróżnić je można po czosnkowym zapachu.

Zastosowanie

  • W kuchni - czosnek niedźwiedzi w Chinach uprawiany jest na dużą skalę. W Europie bardziej znany jest w Niemczech i Austrii. Jednak ze względu na duże walory przyprawowe i zdrowotne przechodzi prawdziwy renesans. Można stosować go do kanapek, zup i sałatek. Z powodzeniem może też zastąpić szczypiorek czy pietruszkę. Ze świeżych liści sporządza się nalewki i wino.

W leczeniu - czosnek niedźwiedzi jest najbardziej zasobną w siarkę rośliną występującą w Europie. Zasobny jest również w adenozyny, substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie. Są one naturalnymi przeciwutleniaczami, niszczą wolne rodniki, sprzyjające wielu chorobom, w tym nowotworom. Adenozyna poprawia krążenie krwi, szczególnie w obrębie głowy i serca. Zalecany jest przy uciążliwych migrenach i szumach w uszach. Badania naukowe potwierdzają jego skuteczność przy zapobieganiu i leczeniu miażdżycy, rozrzedzają krew i poprawiają jej krążenie w naczyniach krwionośnych.

Drugim ważnym składnikiem ziela jest żelazo. Przewyższa on tym czosnek pospolity. Żelazo to jest dobrze przyswajalne, nie powoduje problemów żołądkowych, ani zaparć. Czosnek niedźwiedzi ma też zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy, arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit po kuracjach antybiotykowych.

Jest on najskuteczniejszym lekiem stosowanym w leczeniu drożdżaka, siejącego spustoszenie w przewodzie pokarmowym. Zażywany w postaci nalewki czy też suszu pozbawiony jest charakterystycznego zapachu. Można go więc zażywać nie obawiając się, że wszyscy się od nas będą odsuwać.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Zioła

Ostatnio na MagazynDomowy.pl