Witaj na MagazynDomowy.pl!

Dereń jadalny

W naturalnym środowisku derenia jadalnego możemy spotkać na obrzeżach lasów, w zaroślach. Sadzony jest też w ogrodach jako krzew ozdobny. Kwitnie jeszcze przed rozwojem liści od marca do kwietnia. Kwiaty miododajne. Ozdobny jest zarówno wiosną jak też jesienią, kiedy to pojawiają się owoce., które są jadalne. Ozdobą może być pojedynczy krzew, jak też jako żywopłot.

Charakterystyka

Dereń jest krzewem długowiecznym, dorasta do 8 metrów wysokości, może rodzić nawet 150 lat. Jest też dosyć odporny na choroby i szkodniki. Można go sadzić w słońcu jak i w cieniu. Bardzo dobrze znosi cięcie, dlatego też doskonały na żywopłoty. Jest odporny na mrozy i stosunkowo mało wymagający.

Surowiec leczniczy

Surowcem leczniczym są owoce, kwiaty, liście, kora odarta z młodych okazów.

Właściwości

Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C, witaminy P, wzmacniającej ściany naczyń krwionośnych, poprawia przypływ krwi, obniża ciśnienie, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo oraz witaminy A, która poprawia wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto zawierają makro i mikroelementy - głównie żelazo, flawonoidy, mające działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne, kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne.

Zastosowanie

Owoce derenia jadalnego wykorzystywane są do sporządzania marmolad, dżemów, soków, nalewek (dereniówka, przez koneserów uważana za najlepszą), galaretek, konfitur, octu, można je kandyzować, suszyć, przyrządząć a'la oliwki. Można też łączyć go z innymi owocami np. jabłkami przy robieniu marmolady. Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Picie herbatki z owoców derenia ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa odporność na przeziębienia oraz stany zapalne.

Odwary z kory derenia wzmacniają siły witalne organizmu.

Napary z liści stosuje się, jako środek moczopędny i żółciopędny, a napary z kory - jako środek wzmacniający i pobudzający. Odwar i nalewkę z owoców warto pić przy biegunkach.

Można też kąpać się w odwarze z liści, kory, drewna - jako środek łagodzący bóle reumatyczne.

Przeciwwskazaniem do spożywania przetworów z derenia jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Inne zastosowanie

Dereń jest krzewem długowiecznym, może rodzić nawet 150 lat. Jest tez dosyć odporny na choroby i szkodniki. Jego drewno jest twarde. Kiedyś używane do produkcji dzid, broni, łuków, czy trzonków do narzędzi, wyrabia się z niego również koła zębate.

Gdzie kupić?

Obecnie można kupić wiele odmian derenia jadalnego. W sprzedaży mamy krzewy, które są materiałem szkółkarskim z naszych upraw. Dostępne są okazy owocujące na czerwono jak też na żółto. Krzewy najlepiej kupić u producenta lub też w dobrych sklepach ogrodniczych.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl