Witaj na MagazynDomowy.pl!

Granatowiec właściwy (Punica granatum)

Do uprawy domowej nadają się odmiany karłowe, które poza wielkością, niczym się nie różnią od odmian uprawnych. Są to bardzo dekoracyjne rośliny, o purpurowych kwiatach i bardzo delikatnych listkach.

W naturze granatowca możemy spotkać od Półwyspu Bałkańskiego aż po Indie. Są to niezbyt wielkie drzewka lub krzewy o gładkich, owalnych liściach i dekoracyjnych kwiatach pojawiających się od wiosny do jesieni. Owoce granatowca, zwane granatami są jadalne, jednak w warunkach domowych nie dojrzewają.

Miejsce uprawy

Latem na bardzo słonecznej wystawie. Około połowy września roślina wchodzi w okres spoczynku i wówczas musimy przenieść ją do pomieszczenia o temperaturze 8-10 stopni. Na zimę gubi liście, ale zaczynają się pojawiać w lutym i wtedy można przestawić ją z powrotem w cieplejsze miejsce.

Podlewanie

Roślina jest dosyć odporna na suszę, jednak podczas upałów należy zapewnić jej wilgotne podłoże. Zimą, podlewamy oszczędnie, tylko tyle by nie zaszyć kwiatka.

Nawożenie

Wiosna i latem zasilamy co dwa tygodnie, nawozami do roślin kwitnących.

Przesadzanie

W pierwszych latach uprawy co rok, na wiosnę, starsze rośliny co 2-3 lata.

Rozmnażanie

Z sadzonek półzdrewniałych z piętką, pobieranych w czerwcu i lipcu. Sadzimy je wilgotne podłoże, przykrywamy folią. Powinny ukorzenić się po około 6 tygodniach. Wierzchołki pędów uszczykujemy w celu rozkrzewienia. Możemy też wysiać nasiona, które kiełkują przy temperaturze około 25 stopni, przykryte szybą.

Szkodniki

Granatowiec najczęściej atakowany jest mączlika szklarniowego. Zwalczamy go przy pomocy oprysku.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl