Witaj na MagazynDomowy.pl!

Hoya, hoja - warunki uprawy

Hoja, inaczej też zwana woskownicą - pięknie kwitnące i pachnące pnącze, pochodzące z Dalekiego Wschodu i tropikalnych rejonów Australii. Uprawiane są dwa gatunki - hoja różowa i hoja piękna. Pierwsza jest rośliną mniej wymagającą, druga bardziej delikatna do uprawy w wiszących pojemnikach. Hoja kwitnie od maja do października.

Miejsce uprawy

Jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione, hoja piękna woli nawet półcień. Latem lubi ciepło, zimą, w okresie spoczynku, miejsce powinno być dobrze doświetlone, ale chłodniejsze około 12-14 stopni. Hoja różowa dobrze rośnie przez cały okres wegetacji w temperaturze pokojowej.

Podlewanie

Podlewamy umiarkowanie, w lecie 1-2 razy w tygodniu, zimą raz na dwa tygodnie. Nadmiar wody jest bardziej szkodliwy niż jej okresowy niedobór. Roślina lubi być zraszana.

hoja piękna hoja piękna

hoja różowa hoja różowa

Nawożenie

W czasie wzrostu i kwitnienia raz na 2 tygodnie, później zmniejszamy dawkę nawozów. W zimie zaprzestajemy dokarmiania.

Przesadzanie

Hoja nie lubi być przesadzana, hamuje jej to tworzenie paków kwiatowych. Dlatego przesadzamy ją co kilka lat, zapewniając dobry drenaż.

Rozmnażanie

Hoję można rozmnażać z sadzonek pędowych pobieranych od maja do lipca i ukorzenianych w temperaturze 22-25 stopni przy wysokiej wilgotności powietrza. Innym sposobem rozmnożenia, są tzw. odkłady - przyginamy pędy do podłoża. a kiedy wypuszczą korzenie ucinamy i sadzimy do doniczki.

Uwaga

Hoja bardzo nie lubi być przestawiana, kwitnie wtedy słabiej. Nie należy też usuwać szypułek kwiatowych po kwitnieniu - w ich miejsce pojawiają się nowe kwiatostany.

więcej zdjęć » Galeria zdjęć

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl