Witaj na MagazynDomowy.pl!

Idealnie ubita śmietana

Co zrobić, aby z ubitej śmietany nie wyszło nam masło, a puszysta i lekka pianka? Poznaj sprawdzone sposoby.

Aby z bitej śmietany nie wyszło nam masło, nie można używać do ubijania śmietany ciepłej. Najlepiej przed ubijaniem włożyć śmietanę do zamrażarki na 10-15 min. Po tym czasie ubijać w chłodnej metalowej lub szklanej misce (którą wcześniej można potrzymać kilka minut w lodówce), zimną trzepaczką.

Aby bita śmietana była bardziej puszysta, podczas ubijania musi dochodzić do niej dużo powietrza. Miksujemy więc śmietanę dość długo, na najmniejszych obrotach. Wtedy będzie ona puszysta i wielokrotnie zwiększy swoją objętość.

Do ubijania używany zawsze słodkich śmietanek kremówek o zawartości tłuszczu powyżej 30%.

Dodaj komentarz Komentarze (4)

  • Zgłoś nadużycie
    greisi (Gość), 24 kwietnia 2010, 12:22

    a co zrobić jak już się nam zwarzy,czy można ją uratować?

  • Zgłoś nadużycie
    Espressso9 (Gość), 31 października 2010, 11:21

    Pierwszy raz ubijałam śmietanę i zastosowalam się do tej porady.
    Wyszła wspaniała,delikatna,puszysta i bardzo urosła :)

  • Zgłoś nadużycie
    SJ (Gość), 27 czerwca 2011, 19:04

    Jak sie zwarzy to juz marnie. Ale mozna z masla, które wyszło nam z nieudanej bitej smietany (po odlaniu "wody", ktora zostala), zrobic np. kruche ciasteczka.

  • Zgłoś nadużycie
    wspaniała (Gość), 30 listopada 2012, 14:45

    wspaniała smietanka

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl