Witaj na MagazynDomowy.pl!

Jak obrać ze skórki paprykę i pomidory

Oto prosty sposób na szybkie usunięcie skórki z pomidorów i papryki.

Pomidory

Przeznaczone do gotowania czy duszenia pomidory należy naciąć na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Następnie wykroić stwardniałe nasady szypułek. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie 10-15 sekund. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i natychmiast przelewamy zimną wodą. Teraz już bez problemu możemy zdjąć z nich nożem skórkę zaczynając od miejsc nacięcia.

Papryka

Papryka bez skórki jest doskonała na zupy lub sosy. Z surowego warzywa zdjąć ją ciężko, należy więc wcześniej paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć skórką do góry na ruszcie w piekarniku i piec w temp. 200 st. Kiedy pod skórką zauważymy powstające pęcherzyki powietrza, warzywo wyjmujemy z piekarnika, owijamy na 5-10 min. w wilgotną ściereczkę. Po tym czasie można już paprykę obierać ze skórki. Należy ją zdejmować ostrym nożem, ściągając z góry na dół.

Dodaj komentarz Komentarze (2)

  • Zgłoś nadużycie
    Gość1 (Gość), 29 września 2011, 14:00

    Tak

  • Zgłoś nadużycie
    Andy (Gość), 22 stycznia 2012, 23:06

    Pokazany na lewym dolnym zdjęciu pomidor był za długo trzymany we wrzątku i doszło do uszkodzenia miąższu.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl