Witaj na MagazynDomowy.pl!

Jak przechowywać żywność

By jedzenie długo pozostawało świeże i nie zagrażało zdrowiu należy go odpowiednio przechowywać. Smak i wygląd warzyw, mięsa, wędlin zmienia się od warunków ich przechowywania. A zbyt niska lub wysoka temperatura, dostęp powietrza mają wpływ na wartość odżywczą.

Lodówka

Dostępne na rynku lodówki są tak skonstruowane, by zapewnić optymalne warunki do przechowywania w nich różnych produktów. Poszczególne półki, w zależności od ich przeznaczenia mają zróżnicowana temperaturę.

  • Temperatura najniższa ok. 2 stopnie przeznaczona jest na wędliny i świeże mięso.
  • Półka środkowa na sery miękkie, ugotowane lub usmażone jedzenie na następny dzień.
  • Najniższa półka z temperaturą 8-10 stopni sery żółte, ciasta, otwarte puszki lub słoiki.
  • Temperatura najwyższa ponad 10 stopni jest na dole, gdzie znajduje się szuflada do warzyw i owoców.
  • Półki na drzwiach przeznaczone są tylko do lekkiego schłodzenia. Jest to dobre miejsce na masło, oleje, jajka, musztardy, keczup. Jajka powinny być umieszczone pod dodatkową osłoną.

W jakich pojemnikach

Usmażone mięso czy też ryby zanim trafią do lodówki należy je schłodzić. Do przechowywania produktów mamy do wyboru naczynia plastikowe lub porcelanowe. Jedne i drugie mają plusy i minusy. Porcelanowe dłużej utrzymują niska temperaturę. Jeśli zatem chcesz je szybko podgrzać, musisz po wyjęciu z lodówki przełożyć je do innego naczynia. Produkty do jedzenia na zimno np. twarożek, sałatka powinny być przechowywane w naczyniach z naturalnego tworzywa.

Pojemniki plastikowe

Kupując pojemniki plastikowe zawsze należy sprawdzić, czy posiadają atest na przechowywanie żywności i że tworzywo z którego zostały wykonane nie wchodzi w reakcję z tłuszczem lub kwasami zawartymi z potrawach. Powinna być informacja „dopuszczone do przechowywania produktów spożywczych”.

  • Jeśli w pojemniku przechowujesz potrawę o wysokiej zawartości tłuszczu, to lepiej aby był to pojemnik z tworzywa nieprzepuszczającego światło (nie przezroczysty).
  • Dostosuj wielkość pojemnika do ilości potrawy, wypełnij go prawie w pełni, zostaw jak najmniej miejsca na powietrze.
  • Zaopatrz się przynajmniej 2, 3 pojemniki próżniowe o różnych rozmiarach. Odessanie z nich powietrza spowalnia utratę wartości odżywczych i przedłuża świeżość produktów. W takim pojemniku np. sałata będzie świeża przez cały tydzień.
  • Dobre pojemniki plastikowe można wkładać również do zamrażarki i wykorzystać do podgrzania w kuchence mikrofalowej.

Przechowywanie warzyw

Warzywa należą do produktów szybko tracących świeżość. Od warunków ich przechowywania zależy ich smak i walory odżywcze.

  • Ziemniaki - nie lubią światła ani wilgoci. Dobre są kosze wiklinowe, są przewiewne i wystarczająco chronią przed światłem. Nie jest wskazane przechowywanie ziemniaków w plastikowych siatkach, gdyż nie przepuszczają powietrza i stwarzają dobre warunki dla bakterii gnilnych.

  • Cebula - Najlepiej w lodówce. Jeśli nie mamy miejsca to najlepiej w koszyku, obok ziemniaków, w papierowej torbie. Pomidory - najlepiej w temperaturze pokojowej. Oziębione pomidory tracą smak.

  • Ogórki i papryka - im również nie służy zimno lodówki.
  • Sałata - przed włożeniem do lodówki lepiej kiedy jest sucha.
  • Koperek, pietruszka - nie moczymy przed włożeniem do lodówki, podobnie szczypiorek.

Dodaj komentarz Komentarze (16)

  • Zgłoś nadużycie avatar
    kamilko, 5 lutego 2015, 12:02

    Teraz w lodówkach są te strefy zero i tam faktycznie wszystko później się psuje. Sam korzystam i mogę polecić.

  • Zgłoś nadużycie avatar
    puszek90, 28 marca 2015, 17:24

    Najlepiej codziennie sprawdzać żywność czy jest świeża lub też kupować mniejsze zakupy a częściej.

  • Zgłoś nadużycie RobertMarc awatar
    RobertMarc, 13 października 2015, 14:04

    Ja nie przechowuję ziemniaków i cebuli w lodówce. Za dużo miejsca zajmują, szukam im ciemnego, chłodnego i suchego miejsca w mieszkaniu i wtedy ich czas przydatności do spożycia jest najdłuższy.

  • Zgłoś nadużycie
    Mario (Gość), 24 listopada 2015, 15:28

    Dzieciaki mojej siostry w sowcih pokoikach na poddaszu, na skosach maja zamontowane pf3łki robione na zamf3wienie. To świetny pomysł, dzieciaki maja gdzie chować swoje zabawki, nawet największe samochody, a szafki bez pf3łek pełnią też rolę bazy , w ktf3rej chłopaki urządzają tajne narady i zabawy z latarką

  • Zgłoś nadużycie
    Mario (Gość), 24 listopada 2015, 15:28

    Dzieciaki mojej siostry w sowcih pokoikach na poddaszu, na skosach maja zamontowane pf3łki robione na zamf3wienie. To świetny pomysł, dzieciaki maja gdzie chować swoje zabawki, nawet największe samochody, a szafki bez pf3łek pełnią też rolę bazy , w ktf3rej chłopaki urządzają tajne narady i zabawy z latarką

  • Zgłoś nadużycie
    Mario (Gość), 24 listopada 2015, 15:28

    Dzieciaki mojej siostry w sowcih pokoikach na poddaszu, na skosach maja zamontowane pf3łki robione na zamf3wienie. To świetny pomysł, dzieciaki maja gdzie chować swoje zabawki, nawet największe samochody, a szafki bez pf3łek pełnią też rolę bazy , w ktf3rej chłopaki urządzają tajne narady i zabawy z latarką

  • Zgłoś nadużycie avatar
    ID2008, 16 grudnia 2015, 14:58

    Dobre porady na co dzień. Jeszcze lepiej gdy masz w domu piwnicę- sprawa przechowywania m.in. ziemniaków załatwiona.

  • Zgłoś nadużycie avatar
    HM1980, 28 grudnia 2015, 10:58

    Dobrym pomysłem na sypką i płynną żywność są opakowania po lodach.

  • Zgłoś nadużycie avatar
    AM1982, 13 stycznia 2016, 11:18

    Ja często wykorzystuję własnie opakowania po lodach lub np. po mleku modyfikowanym :)

  • Zgłoś nadużycie avatar
    EthanMeekins87, 8 lutego 2016, 9:50

    Pojemniki próżniowe to dobre, choć stosunkowo drogie rozwiązanie na zachowanie świeżości żywności.

  • Zgłoś nadużycie avatar
    Isabella72, 17 lutego 2016, 9:07

    Rozwiązaniem problemu jest nierobienie zbyt dużych zapasów. Teraz wszystkie produkty są praktycznie dostępne od ręki.

  • Zgłoś nadużycie avatar
    Gerard1996, 25 lutego 2016, 16:14

    już nie robię dużych zakupów bo w lodówce śmierdzi a potem wyrzucam tylko do śmieci

  • Zgłoś nadużycie avatar
    SEtheridge76, 11 kwietnia 2016, 10:42

    A po co w ogóle robić zapasy? Dajcie spokój, prawie każdy ma teraz duży sklep pod nosem!

  • Zgłoś nadużycie avatar
    OMidgett83, 19 maja 2016, 14:31

    Na szczęście mama nauczyła mnie jak robić, by produkty zachowały świeżość!

  • Zgłoś nadużycie
    MirellkaF (Gość), 18 marca 2017, 22:50

    Musze sie wam pochwalic w koncu zrzucilam wage - 7 kilo. Przewalilam chyba caly polski internet zeby znalezc cos na odchudzanie i znalazlam. Wpiszcie sobie w google: ranking srodkow odchudzajacych xxally

  • Zgłoś nadużycie dszymanska awatar
    dszymanska, 16 czerwca 2017, 19:12

    To bardzo ważne, żeby odpowiednio przechowywać, zwłaszcza warzywa, które mogą szybko utracić cenne właściwości.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl