Witaj na MagazynDomowy.pl!

Jak urządzić kuchnię

Kuchnia to miejsce, które powinno być urządzone nie tylko estetycznie, ale też zgodnie z zasadami ergonomii, aby zaoszczędzić nasz czas i energię. Oto nasze rady, jak zagospodarować przestrzeń, by prace w kuchni nie powodowały zmęczenia, bólu nóg, kręgosłupa i oczu.

Urządzając kuchnię warto jest podzielić ją na sfery: przechowywania zapasów i naczyń (lodówka, szafki), zmywania (zmywarka, zlew, kosz na śmieci), przygotowywania posiłków (blat roboczy, naczynia i sprzęt AGD) i gotowania (piekarnik, garnki, patelnie, pokrywki itp.). Blaty i sprzęty kuchenne powinny być ustawione w kuchni w takiej właśnie kolejności. Lodówka, szafki i spiżarka powinny znajdować się najbliżej wejścia do kuchni, aby od razu po wejściu z zakupami móc je umieścić na odpowiednich miejscach.

Blat w kuchni pomiędzy sprzętami powinien mieć długość co najmniej 40-60 cm. To miejsce do wykładania i wstępnego oczyszczania produktów z lodówki.

Obok warto umieścić zlew, a pod nim kosz na odpadki. Po drugiej stronie zlewu znajduje się idealne miejsce na blat roboczy, przeznaczony do przygotowywania posiłków. Powinien mieć długość ok. 80 cm. W szafkach nad nim można schować produkty wykorzystywane do przygotowywania dań. Obok blatu jest miejsce na kuchenkę. Blat roboczy kończy miejsce do odstawiania gotowych posiłków.

Uwaga:

  • Jeśli zlewozmywak sąsiaduje z kuchenką, używaj tylko jego jednej komory. Na tę bliżej palników połóż specjalną nakładkę i traktuj ją jako blat roboczy. Istnieje bowiem ryzyko, że podczas zmywania chlapniesz wodą np. na gorący tłuszcz.
  • Gdy kuchenka znajduje się na końcu ciągu istnieje niebezpieczeństwo strącenia czegoś gorącego przez przechodzące osoby. Brak też miejsca na odstawienie gotowych dań.
  • Zbyt wysoko umieszczone półki utrudniają dostęp do schowanych tam naczyń i produktów żywnościowych.

Praktyczne rozwiązania

  • Aby wygodnie pracowało się w pozycji stojącej, blat powinien znajdować się na wysokości 85-90 cm (osoby, które mają 165 cm wzrostu; wyższe lub niższe o 5 cm - blaty obniża się lub podwyższa o 1 cm).
  • Kuchenka powinna być usytuowana na nieco niższym poziomie niż blaty robocze ułatwi to przestawianie garnków i mieszanie w nich.
  • Między blatem a szafkami wiszącymi odległość powinna wynosić co najmniej 50 cm. Najwyższa półka powinna znajdować się nie wyżej niż na wys. 180 cm - wtedy wszystko jest w zasięgu ręki bez konieczności wspinania się.
  • Gdy odległość między blatem a szafką na to pozwala możemy umieścić pod nią np. reling kuchenny, na którym zawiesimy przyprawy lub sprzęt kuchenny.
  • Między równoległymi ciągami kuchennymi należy zostawić co najmniej 120 cm przestrzeni, aby swobodnie otwierać szafki i poruszać się.
Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Wnętrza

Ostatnio na MagazynDomowy.pl