Witaj na MagazynDomowy.pl!

Jesienny wysiew i pędzenie warzyw

W październiku i listopadzie możemy wysiewać różne warzywa na wczesny zbiór. Wczesną wiosną, kiedy jest największe zapotrzebowanie na witaminy będą w sam raz. Możemy też cieszyć się świeżą natką czy szczypiorkiem w zimie poprzez pędzenie.

Jesień to nie tylko zbiór warzyw kapustnych i korzeniowych. Możemy również zająć się wysiewem niektórych warzyw. Do połowy października należy wysadzić do gruntu rozsadę sałaty zimowej, szalotkę, cebule dymkę, czosnek na zbiór wczesny. Przełom października i listopada to dobra pora na wysiew wczesnej odmiany marchwi i pietruszki. Wysiane nasiona powinny tylko napęcznieć przed nadejściem zimy, dlatego też termin wysiewu powinien być dostosowany do warunków atmosferycznych.

Pędzenie warzyw

Określeniem tym nazywamy sposób uprawy warzyw. Polega on na pobudzeniu starej rośliny do ponownego wzrostu po okresie wegetacji. Dzięki temu możemy mieć świeże warzywa przez cały rok. Jednak nie wszystkie warzywa nadają się do pędzenia. Do najbardziej popularnych należą: , pietruszka na zieloną natkę, rabarbar, cykoria, cebula na szczypior, seler korzeniowy, naciowy lub listkowy. Do pędzenia powinny być wybierane warzywa dojrzałe i zdrowe. Korzeń pietruszki powinien być krótki i gruby. Pędzimy go tylko na nać. Szczypiorek wykopujemy po jesiennych przymrozkach i pędzimy od października aż do lutego. Do pędzenia możemy wykorzystać skrzynki, doniczki a nawet woreczki foliowe. Pędzenie cykorii możemy rozpocząć bezpośrednio po zbiorze korzeni. Liście przycinamy 3-5 cm na główką. Pędzenie cykorii nie wymaga światła.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl