Witaj na MagazynDomowy.pl!

Maliny - sadzenie i cięcie

Maliny są bardzo smacznymi i zdrowymi owocami, wprost niezastąpiony jest z nich sok w zimowe i chłodne wieczory. Sadzenie i cięcie tych roślin nie jest skomplikowane, a niewielki wysiłek z pewnością się opłaci.

Sadzenie

Maliny najkorzystniej jest sadzić jesienią - październik, listopad. Nie warto zostawiać tego na wiosnę, bo może ona przyjść później, gleba będzie zbyt mokra i sadzenie da gorsze rezultaty. Rośliny sadzimy w szpalerach rozpinanych przy drutach, po posadzeniu ścinamy pędy tuż nad ziemią. Zabieg ten zapobiega porażeniu przez grzyby i przyspiesza wyrastanie nowych i silnych pędów.

Podczas sadzenia należy uważać by nie uszkodzić pąków u podstawy krzewu, gdyż to od nich zależy dalszy rozwój rośliny. Krzaczki sadzimy co 50 cm, a odległość między rzędami powinna wynosić 2-3 metrów. Pędów nie przywiązujemy, tylko wsuwamy między druty, które mocujemy do betonowych lub drewnianych słupków. Na niższym poziomie umieszcza się równolegle dwa druty, jeden po jednej, drugi po drugiej stronie słupka.

Cięcie

W pierwszym roku rośliny wytwarzają po jednym lub dwa pędy. Latem wyrastają też pędy, które są odrostami korzeniowymi. Najsłabsze z nich powinny być usuwane, aby stworzyć dobre warunki do wzrostu pędom, które będą owocowały w przyszłym roku. W drugim i w latach następnych cięcie malin jest podobne. Należy wycinać nadmiar pędów młodych oraz usuwać pędy dwuletnie natychmiast po zbiorze owoców.

Pierwsze wycinanie młodych, zbędnych pędów należy przeprowadzić w maju, gdy mają one około 10-15 cm wysokości. Usuwanie zbędnych pędów wpływa korzystnie na wzrost pozostałych pędów i jakość owoców.

Maliny prowadzone bez drutów należy przycinać na wysokości 120cm, aby zapobiec pokładania się pędów na ziemie.

Cięcie odmian owocujących jesienią przeprowadzamy wczesną wiosną tuż przy samej ziemi. Od kwietnia wyrastają nowe pędy, które jesienią będą owocowały. Jeżeli pędy będą wyrastały w nadmiarze, trzeba je przerzedzić, aby rośliny nie były porażone przez choroby grzybowe.

Wszystkie wycięte pędy należy spalić, nawet jeżeli nie są porażone przez choroby. Unikniemy w ten sposób rozprzestrzeniania się chorób grzybowych.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl