Witaj na MagazynDomowy.pl!

Maranta

Roślina pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Maranty zostały nazwane od nazwiska włoskiego lekarza i botanika Bartolomeo Maranta.

Najczęściej można spotkać Marantę Leuconeura i jej dwie odmiany Fascinator (Tricolor) o liściach w dwóch odcieniach zieleni z czerwonymi nerwami i Kerchovena, o liściach zielonych z brunatnymi plamami.

Podlewanie: Maranta jest rośliną bagienną, lubi więc wilgotne podłoże, na podstawce cały czas powinna stać woda. Bardzo ważnym warunkiem powodzenia uprawy jest duża wilgotność powietrza. Trzeba ją dosyć często zraszać, nawet dwa razy dziennie, letnią, miękką wodą.

Nawożenie: Wystarczy raz w miesiącu, roztworem nawozów wieloskładnikowym o stężeniu o połowę mniejszym niż inne rośliny. Zimą podlewamy i zraszamy rzadziej, lecz regularnie.

Przesadzanie: Przesadzamy wczesną wiosną, do niezbyt wysokich doniczek, gdyż korzenie maranty nie sięgają głęboko.

Rozmnażanie: Najczęściej podczas przesadzania rośliny przez podział.

Uwaga! Zbyt niska wilgotność powietrza sprzyja brązowieniu końcówek liści. Nadmiar światła powoduje, że liście bladną, a następnie pojawiają się na nich plamy.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl