Witaj na MagazynDomowy.pl!

Morwa biała

Morwa biała w medycynie chińskiej znana jest od tysięcy lat, używano ją do leczenia cukrzycy, gorączki, astmy, epilepsji czy kaszlu. Liście morwy białej stanowią jedyne pożywienie dla jedwabnika morwowego – nocnego motyla, z którego kokonów otrzymywany jest jedwab. Jeśli chodzi o jedwab, to bardzo ciekawa jest historia, czy też legenda jego początków. Ale o tym napiszę w dalszej części.

Charakterystyka

Morwa biała jest drzewem o zielonych, lśniących liściach jak też jadalnych owocach. W wielu częściach świata uprawiana jest jako pożywienie dla jedwabników i do parzenia herbaty. Od najdawniejszych czasów w Azji świeże lub suszone owoce były używane do słodzenia, barwienia herbaty i napojów. Owoce nadają się również do robienia konfitur, marmolad, soków i wina. Jednak najcenniejsze w morwie są jej liście.

Ciekawostki historyczne

W Polsce najstarsze drzewo morwy białej wg. zapisków Pacyniaka rośnie w Sulechowie, w woj. zielonogórskim. Ma ono podobno ponad 230 lat. W Europie morwa biała hodowana jest od średniowiecza. Źródła historyczne datują początek wykorzystania kokonów jedwabników, więc i drzew morwy na 30 wieków p.n.e. - działo się to w Chinach. Tam też pierwsze papierowe pieniądze Chińczycy wykonali z kory i łyka morwy białej. Według legendy jedwab został odkryty ok. 2600 lat p.n.e. Cesarz Huang Di zaniepokojony, że drzewa morwowe w cesarskim ogrodzie są niszczone przez szkodniki poprosił o sprawdzenie tego zjawiska przez swoją żoną cesarzową Xi Lingshi. Cesarzowa znalazła białe larwy, które przędły błyszczące kokony, jeden z kokonów przypadkowo wpadł do wrzątku i okazało się że można z niego wyciągnąć delikatną nić. W ten sposób jak głosi podanie odkryto tajemnicę produkcji jedwabiu, tajemnica ta była strzeżona przez Chińczyków przez 2000 lat. Kiedy tajemnica o sposobie produkcji jedwabiu dotarła do Europy, odkryto też lecznice działanie morwy białej.

Właściwości i zastosowanie

Surowcem leczniczym morwy białej są liście. Zawierają miedzy innymi : tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę, kwas nikotynowy, kwas palmitynowy i fumarowy, sterole, eugenol, gwajakol, salicylan metylu. Efektem działania tych substancji jest obniżenie stężenia glukozy w surowicy krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszone przyswajanie węglowodanów, zmniejszone łaknienie i apetyt.

Jak łatwo się domyślić morwa biała wykorzystywana jest w dietach odchudzających - ograniczone przyswajanie cukrów po posiłkach pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała oraz wspomaga odchudzanie. Preparat zmniejsza chwilowe łaknienie na słodycze, przez co pomocny jest podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Morwę białą stosuje się również pomocniczo przy leczeniu cukrzycy typu 2, na obniżenie poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, podczas gdy poziom „dobrego” cholesterolu HDL zwiększa się.

Nie musimy zbierać liści morwy białej. Na rynku dostępne są gotowe produkty. Preparaty z morwą białą działają szybko i skutecznie. Jednak zanim włączymy ją do swojej diety należy skonsultować to z lekarzem.

Najnowszym odkryciem jest zastosowanie morwy białej w kosmetyce medycznej. Używa się ją jako skuteczny lek na przebarwienia, działa też na skórę przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia.

Działanie niepożądane

Jak przy każdym leku należy dokładnie przeczytać dołączoną ulotkę. Przeglądając wiele stron z opiniami na temat tabletek z morwy zauważyłam, że wiele osób skarży się na poranne bóle głowy, uczucie słabości. Niektórym osobom wyskakują też krostki na twarzy i ciele. Na ulotce jest napisane, że niektóre osoby mogą być uczulone na składniki tabletek. Bóle głowy pewnie są przyczyną nadmiernego spadku cukru we krwi. Tak czy inaczej każdy lek, nawet ten bez recepty powinien być przed zażywaniem skonsultowany z lekarzem.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Zioła

Ostatnio na MagazynDomowy.pl