Witaj na MagazynDomowy.pl!

Nagietek lekarski

Nagietek lekarski to jeden z najpopularniejszych kwiatów jednorocznych: jest dekoracyjny i łatwy w uprawie - zarówno w ogródku, jak i na balkonie, stoi długo w wazonie, a na dodatek ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, gdzie kwitnie przez cały rok. Ciekawe, że kwiaty nagietka mają w pewnej mierze odgrywać rolę ogrodowego barometru. Jeżeli do godziny 9 rano płatki są zupełnie rozłożone, do wieczora deszcz raczej nie spadnie.

Nagietek lekarski to jeden z najpopularniejszych kwiatów jednorocznych: jest dekoracyjny i łatwy w uprawie - zarówno w ogródku, jak i na balkonie, stoi długo w wazonie, a na dodatek ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Nagietki najładniej wyglądają w większych grupach, na dość dużych rabatach. Ich brzegi możemy obsadzić niebiesko i fioletowo kwitnącymi roślinami (np. lobelią, werbeną, smagliczką). Kwiaty te nie wymagają szczególnie żyznej gleby, lubią za to słońce.

Ziemia nie może być zbyt sucha, toteż podczas upałów trzeba rośliny podlewać Nasiona siejemy wprost do gruntu, dosiewamy co 3-4 tygodnie, a wtedy będą nieprzerwanie kwitły aż do jesieni. Nagietki często wysiewają się same i kwitną w tym samym miejscu przez wiele lat.

Nagietek w medycynie

W ziołolecznictwie i homeopatii wykorzystuje się tylko kwiaty głównie odmian pełnych, o barwie pomarańczowej. Wyciągi z nich, o działaniu antyseptycznym i gojącym rany, wchodzą w skład m. in. preparatów Azucalen i Hemostin, a suszone płatki są składnikiem mieszanki ziołowej Vagosan.

Napar z łyżki suszonych płatków, zalanych szklanką wrzątku, działa przeciwzapalnie i gojąco. Stosuje się go do płukania gardła, a rozcieńczony pije przy chorobie wrzodowej żołądka.

Przepis na maść z nagietka

Odmrożona, spierzchnięta i spękana skóra wygoi się, jeśli będziemy ją smarować oliwką nagietkową. Szybciej zagoją się też nasze skaleczenia, a po smarowanych nią strupkach nie będzie blizn. Przygotowujemy ją w następujący sposób: świeże płatki ciasno układamy w słoiku, zalewamy oliwą i pozostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Otrzymaną oliwką codziennie smarujemy skórę.

Nagietek w kuchni

Doceniano go już w starożytności - jego sproszkowanych płatków używano do fałszowania cennego szafranu. Kwiaty nagietka zawierają trwały żółty barwnik. Aby zabarwić potrawę (np. ryż) na żółty kolor, możemy dorzucić do niej świeżych płatków podczas gotowania (zaostrzają jednocześnie smak potrawy), lub dosypać suszonych sproszkowanych płatków.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl