Witaj na MagazynDomowy.pl!

Nawożenie roślin

Nawożenie jest niezbędnym elementem pielęgnowania roślin. Aby kwiaty, krzewy i drzewa rosły i cieszyły nasze oko potrzebują odpowiedniej ilości składników pokarmowych, których w podłożu jest za mało.

Zasady nawożenia

Nawożenie podstawowe - polega na dodaniu do ziemi odpowiedniej ilości nawozu przed posadzeniem roślin, w trakcie przygotowywania podłoża. Najczęściej rozsypuje się nawóz na powierzchni ziemi przed przekopaniem, stosując mieszanki mineralne (15-20dag na metr kwadratowy), lub nawozy organiczne np. kompost, obornik w ilości 4-6 kg na metr kwadratowy.

Nawożenie pogłówne - jest to dokarmianie roślin w czasie wegetacji. Stosujemy tutaj nawozy płynne lub stałe, wg instrukcji na opakowaniu. Przy stosowaniu nawozów stałych, równomiernie posypujemy nimi ziemię, uważając by nie pozostawały na liściach, bo mogą zniszczyć tkanki. Stosujemy również nawożenie dolistne, używając dawkę o połowę mniejszą niż przy podlewaniu.

Drzewa i krzewy ozdobne liściaste

Dla tych roślin wczesną wiosną najważniejszy jest azot. Gdy tylko ziemia rozmarznie, zasilamy rośliny po raz pierwszy mieszanką, która zawiera związki tego pierwiastka. Zasilanie powtarzamy w odstępach jedno lub dwumiesięcznych, tak aby ostatnia dawka wypadała w lipcu. Latem stosujemy mieszanki potasowo-fosforowe, aby przyspieszyć drewnienie pędów. Jesienią nie stosujemy nawozów z azotem, gdyż pobudza to rośliny do wzrostu, a nowe pędy są wrażliwe na mróz. Bardzo wygodne jest nawożenie nawozami wolnodziałającymi. Zasilamy wówczas tylko jeden raz na wiosnę, w dawce podanej na opakowaniu.

Iglaki

Są to rośliny zielone przez cały rok, ale podobnie jak rośliny liściaste rosną intensywnie od wiosny do wczesnej jesieni i wtedy też potrzebują składników mineralnych. Wczesną wiosną, zanim pojawią się nowe przyrosty, zasilamy je nawozami z azotem. W maju lub w czerwcu powinny to być mieszanki związków potasu i fosforu. Ostanie dokarmianie powinno być w lipcu. Na ciemnozielone wybarwienie igieł wpływa też odpowiednia zawartość w glebie związków magnezu i kwaśny odczyn gleby. Dlatego też dla tej grupy roślin nawozy powinny zawierać magnez i substancje zakwaszające. A silne i dobrze odżywione iglaki nie są łatwym łupem dla szkodników.

Kwiaty

Gatunki jednoroczne - na dwa tygodnie przed posadzeniem roślin do podłoża dodajemy nawóz wieloskładnikowy. Możemy również zastosować kompost w ilości 10-15 litrów na metr kwadratowy. Po dwóch tygodniach od posadzenia kwiatów zaczynamy regularne zasilanie i kontynuujemy je do końca sezonu.

Byliny - pierwsze zasilanie rozpoczynamy, gdy tylko ziemia rozmarznie. Najlepiej rozsypać pomiędzy kępami nawóz wieloskładnikowy do roślin kwitnących. Rośliny zasilamy co dwa tygodnie, do końca sierpnia, stosując nawozy bogate w fosfor.

Kwiaty cebulkowe - przed jesiennym posadzeniem do podłoża dodajemy kompost, a wczesną wiosną stosujemy mieszankę wieloskładnikową. Nawożenie powtarzamy w czasie kwitnienia, aby po przekwitnięciu rośliny miały czym odżywić cebulki przed zamieraniem liści.

Wrzosowate

Zaliczamy do nich: azalie, różaneczniki, wrzosy, wrzośce, kalmie, pierisy i inne. Wszystkie te rośliny lubią podłoże kwaśne. Dlatego też mieszanki oprócz azotu, fosforu, potasu powinny zawierać substancje zakwaszające ziemię. Pierwsze nawożenie wykonujemy gdy tylko ziemia rozmarznie. Świeżo posadzone rośliny dopiero po miesiącu. Dokarmianie powtarzamy w maju, a ostatnie w lipcu, tak aby rośliny zdążyły zdrewnieć przed zimą. Jeśli zastosowaliśmy nawóz wolnodziałający to w lipcu nie musimy już powtarzać dokarmiania.

Trawnik

System korzeniowy traw jest bardzo płytki, w związku z czym trawa wykorzystuje składniki pokarmowe znajdujące się płytko pod ziemią. Dla traw często koszonych związki te szybko się wyczerpują. Trawnik nawozimy pierwszy raz w marcu, jeszcze zanim ruszy wegetacja. Następnie nawożenie powtarzamy co miesiąc do końca sierpnia stosując nawozy z dużą ilością azotu. Dzięki temu kolor murawy będzie miał intensywnie zielony kolor. Po obsypaniu trawy nawozem warto obficie podlać murawę, aby nawóz lepiej się rozpuścił.

Owocowe

Większość drzew i krzewów owocowych dobrze sobie radzi nawet na niezbyt żyznych glebach, ale dobre plony i smak owoców zależy od dostatecznej ilości składników pokarmowych w glebie. W pierwszym roku po posadzeniu wiosną i w czerwcu zasilamy nawozami azotowymi, a związki potasowe i fosforowe dodajemy do ziemi jeszcze przed posadzeniem. Dokarmianie mieszankami wieloskładnikowymi przeprowadzamy wiosną i latem w trzecim i czwartym roku uprawy. Truskawki oprócz wiosennego nawożenia wymagają powtórnego w lipcu i sierpniu, bo wtedy to tworzą zawiązki kwiatowe na przyszły rok.

Warzywa

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa uprawiane na nawozach naturalnych, dlatego też na grządkach raz na 2-3 lata warto rozłożyć obornik lub wysiewać co roku poplon lub przedplon np. łubin, lucernę, peluszkę, gorczycę. Jeśli nie mamy takiej możliwości stosujemy nawozy mineralne, pamiętając by nie nadużywać w ilości. Przed posadzenie warzyw dodajemy mieszanki wieloskładnikowe. później raz w miesiącu zasilamy rośliny nawozem ze sporą ilością azotu. Najbezpieczniejsze jest nawożenie płynne, unikamy wówczas poparzenia liści przez sól. Warzywa przeznaczone do przechowywania kończymy nawozić miesiąc przed zbiorem, aby nie były zbyt delikatne i łatwo nie gniły w piwnicy.

Balkonowe

Rośliny uprawiane w pojemnikach bardzo szybko zużywają składniki pokarmowe, gdyż dysponują niewielką ilością ziemi. Aby pięknie rosły i obficie kwitły, trzeba je dokarmiać bardzo intensywnie. Jeszcze przed posadzeniem dodajemy do ziemi mieszankę wieloskładnikową przeznaczoną do roślin kwitnących. Następnie co dwa tygodnie aż do końca sezonu stosujemy płynne roztwory ściśle wg instrukcji na opakowaniu. Oszczędzając czas możemy zastosować mieszanki wolnodziałające. Stosując takie nawożenie wystarcza ono na dwa lub trzy miesiące i dopiero w sierpniu rośliny wymagają ponownego nawożenia. Bardzo szczególnego traktowania wymagają surfinie. Do rozwoju niezbędne im są związki żelaza i trzeba wybierać dla nich nawozy określane jako chelatowe lub z dodatkiem chelatu. Rośliny, które zimują na balkonie i te, które zabieramy do pomieszczeń np. oleandry, cytrusy, przestajemy nawozić w sierpniu, aby mogły przejść w stan spoczynku, bo tylko wtedy przezimują bez uszczerbku.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl