Witaj na MagazynDomowy.pl!

Pigwowiec japoński

Pigwowiec japoński często nazywany jest pigwą. Jest to jednak mylne określenie. Pochodzi z dalekiej Japonii. W Polsce uprawiany jest jako krzew ozdobny i jadalny, gdyż z owoców można przyrządzać przetworów.

Charakterystyka

Pigwowiec japoński uprawiany jest ze względu na piękne czerwone kwiaty. Pojawiają się one na wiosnę, kształtem przypominają kwiaty jabłoni. Kwitnie od połowy kwietnia do maja. Listki drobne, błyszczące. Krzew jest rośliną kolczastą, osiąga 1-2 metra wysokości, jest nieco rozpostarty na boki. Latem pojawiają się owoce, przypominające owoce pigwy, są jednak nieco mniejsze, które dojrzewając przybierają barwę żółtą. Dojrzewają w październiku. Roślina jest odporna na mrozy.

Warunki uprawy

  • Stanowisko - słoneczne, osłonięte. Dobrze znosi suszę, nie wymaga podlewania.

  • Podłoże - nie ma szczególnych wymagań glebowych, jednak na ubogich powinno się go zasilać.

  • Cięcie - pigwowiec kwitnie na pędach dwuletnich, dlatego też nie powinno się go zbyt mocno przycinać. Wycinamy pędy suche i zbyt długie.

Zastosowanie

Pigwowiec najlepiej prezentuje się solo wraz z innymi krzewami zimozielonymi. Może również rosnąć jako trudny, ze względu na ciernie do sforsowania żywopłot. Krzew ten jest także często sadzony w ogródkach skalnych. Z owoców pigwowca przyrządza się konfitury, soki bogate w witaminę C, szczególnie przydatne na przeziębienia, różnego rodzaju nalewki i konfitury.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl