Witaj na MagazynDomowy.pl!

Piwonia drzewiasta

Piwonia drzewiasta w Chinach nazywana jest „cesarskim kwiatem”. Taki tytuł zawdzięcza pięknym, dużym występujących w wielu kolorach kwiatom. W Chinach hodowana jest już od 2000 lat. Tam też powstały jej pierwsze odmiany. Z rodziny piwonii ona jako jedyna jest krzewem, jej kuzynki mają formę półkrzewów. Do Europy trafiła już w wieku XVI. W naszym kraju ta forma piwonii nie cieszy się dużym powodzeniem, bardziej popularna jest piwonia bylinowa.

Charakterystyka

Piwonia drzewiasta dorasta w naturalnym środowisku dorasta 4 metrów wysokości. W naszym klimacie przy sprzyjających warunkach może osiągnąć wysokość 3 metrów. Liście są duże, intensywnie zielone. Obecnie wyhodowano wiele gatunków, są krzewy o kwiatach pełnych, półpełnych i zwyczajnych. Bardzo bogata jest ich paleta barw. Mamy kwiaty białe, różowe, czerwone, żółte, bordowe i mieszańce w wielu odcieniach czerwieni i różu. Piwonia drzewiasta jest krzewem długowiecznym. W ogrodach japońskich można spotkać okazy, które podobno mają nawet 700 lat.

Warunki uprawy

  • Stanowisko - słoneczne do półcienistego, osłonięte, najlepiej wystawa zachodnia.

  • Podłoże - powinno nie być zbyt wilgotne, krzew nie lubi stojącej wody. Dobrze przekopane, zasilone kompostem. Młode sadzonki mają mało rozwinięty system korzeniowy, sadzimy je pod kątem 45 stopni, aby mogły dobrze się ukorzenić. W pierwszym roku po posadzeniu roślinę kopczykujemy lub okrywamy. Krzew ukorzenia się po dwóch latach. W pierwszym roku kwiaty mogą być nieliczne i pojedyncze, mogą też mieć inny kolor. Nie należy się tym martwić, kiedy roślina dojrzeje wszystko wróci do normy.

  • Zasilanie - w pierwszym roku najlepiej oberwać pojawiające się kwiaty, tak by roślina nie była obciążona pobieraniem składników mineralnych z podłoża. Lepiej by je z pożytkowała na rozwój bryły korzeniowej. Nawożenie stosujemy jeden raz w sezonie, po kwitnieniu. Używamy nawozu zawierającego potas i fosfor. Jeśli stosujemy nawożenie naturalne w postaci kompostu czy obornika, to nie ma już potrzeby dokarmiać innymi nawozami.

  • Cięcie - wiosna usuwamy suche i przemarznięte pędy. Krzew nie wymaga regularnego przycinania.

Dodaj komentarz Komentarze (1)

  • Zgłoś nadużycie
    jaworska maria (Gość), 15 listopada 2017, 15:14

    moj imbir po wykopaniu z ogrodu ma czerwone bulwy i i jest jak rzodkiewka nieszczypie w buzi jak go jem .nie wiem dlaczego?

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl