Witaj na MagazynDomowy.pl!

Rośliny pachnące cytryną

Cytrynowy zapach kojarzy się ze świeżością, latem, czymś miłym i przyjemnym. O atrakcyjności roślin często decyduje ich kwiatostan, kolory, ale również zapach jaki wydzielają. Miłą woń wydzielają bowiem nie tylko kwiaty, ale też liście i pędy. Wśród nich mamy gatunki pachnące cytryną.

Źródło zapachu

O zapachu danej rośliny decyduje obecność w tkankach różnych substancji. Zazwyczaj są to olejki eteryczne zgromadzone w specjalnych gruczołkach, włoskach, komórkach lub w przestrzeniach międzykomórkowych. Olejek cytrynowy i olejek cytronelowy, odpowiedzialne za cytrynowy zapach, mają w swoim składzie takie substancje jak: limonem, cytral, cytronellal i geraniol. Już obecność jednego z nich wystarcza by roślina roztaczała cytrynową woń.

melisa melisa

Czemu służy zapach?

Wydzielanie zapachu zazwyczaj służy roślinom do brony przed różnymi szkodnikami, ma bowiem działanie odstraszające. Pędy i liście wydzielają zapach jedynie wtedy, kiedy zostaną lekko potarte lub uszkodzone, bądź też nagrzane prze promienie słoneczne. Unosząca się nad rośliną chmurka olejków chroni ją przed przegrzaniem.

Wykorzystanie

Olejki eteryczne wykorzystywane są głównie w przemyśle spożywczym, piekarniczym, kosmetycznym, ziołowym, farmaceutycznym jak tez do produkcji płynów odstraszających owady.

Do najbardziej znanych roślin wydzielających cytrynowy zapach należą cytryny. Niektórych roślin można tez używać do leczenia domowego i jako przyprawę.

  • Suszona młoda macierzanka może być przyprawą lub też dodatkiem do suszonej kompozycji (potpourri).

  • Świeże lub suszone liście bazylii służą jako przypawa do potraw z pomidorów, warzyw, zup, sosów, ryb itd.

  • Liście pysznogłówki cytrynowej parzy się jak herbatę ziołową, można też doprawiać nimi dziczyznę lub dodawać do sałatek.

  • Świeże liście melisy lekarskiej nadają cytrynowy smak sałatkom, zupom i sosom. Suszone dodaje się do potpourri, poduszeczek zapachowych, a napar działa uspokajająco.

  • Pelargonia wonna (popularnie nazywana geranium) ma właściwości antyseptyczne, wykorzystywana jest do leczenia chorób gardła i uszu. Suszone liście służą też jako przyprawa np. do masła, oraz do potpourri, które umieszcza się w saszetkach i poduszeczkach zapachowych.

więcej zdjęć » Galeria zdjęć

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Kwiaty

Ostatnio na MagazynDomowy.pl