Witaj na MagazynDomowy.pl!

Sałata łodygowa

Kiedyś bardzo popularna, obecnie zapomniana. Na szerszą skalę uprawiana była w okolicach Krakowa, gdzie nazywano ją "głąbik krakowski". Obecnie sałata łodygowa ciesz dużym powodzeniem w Chinach, gdzie jadana jest w postaci sałatek na surowo lub po ugotowaniu.

Uprawa

Sałata łodygowa nie niewielkie wymagania glebowe, mniejsze niż jej krewna sałata głowiasta. Lubi gleby lekkie i średnie, szybko nagrzewające się. Najlepiej uprawiać ją jako przed- lub poplon, gdyż latem bardzo szybko wybijają pędy z kwiatostanem. Możemy wysiewać ja bezpośrednio do gruntu lub też uprawiać z rozsady. Od wysiewu do zbioru upływa od 10 do 14 tygodni. Na zbiór jesienny wysiewamy ją na przełomie czerwca i lipca. Na walory smakowe sałaty bardzo duży wpływ ma dostateczna ilość wody, dlatego też w okresach bezdeszczowych należy podlewać, nie zraszając zbytnio liści.

Wykorzystanie

Sałata zawiera sole mineralne i witaminy (B1, B2, C i E) oraz duże ilości prowitaminy A.

Częścią użytkową sałaty jest soczysta i mięsista łodyga. Ścinamy ją przed zdrewnieniem, najpóźniej gdy zauważymy zawiązku kwiatostanu. Z łodygi możemy przyrządzać sałatki, możemy gotować ją jak szparagi, jak też możemy zapiekać w cieście albo kisić tak jak ogórki. Łodyga najsmaczniejsza jest gdy ma od 30 do 60 cm. Przydatność konsumpcyjną utrzymuje przez okres 4-5 tygodni.

Dodaj komentarz Komentarze (1)

  • Zgłoś nadużycie
    Mike (Gość), 21 września 2015, 12:41

    Shiver me timbers, them's some great inoramftion.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl