Witaj na MagazynDomowy.pl!

Sekrety doskonale ubitej piany z białek

Lekka, sztywna i kremowa. Piana z białek nie może się nie udać, jeśli będziesz przestrzegała naszych rad.

Naczynie do ubijania białek lub śmietany powinno być absolutnie czyste, najlepiej metalowe lub szklane, o chłodnej powierzchni. Warto posmarować je wcześniej plasterkiem cytryny, której sok usunie tłuszcz z naczynia.

Aby piana dobrze się ubiła białka powinny być zimne. Nie może w nich być ani odrobiny żółtka. Ważne jest także tempo ubijania - zaczynamy od wolnych obrotów, a następnie stopniowo je zwiększamy.

Piana nie powinna być ani zbyt płynna, ani zbyt zbita. Jej konsystencja ma być spoista, lśniąca i lekka, ale też sztywna. Prostym testem na sprawdzenie dobrego ubicia piany jest przechylenie miski - piana nie powinna przesuwać się po ściankach miski, ani z niej wypaść. Inny sposób, mniej drastyczny, to przeciągnięcie łyżką po powierzchni piany. Jeśli powstały rowek nie wyrówna się natychmiast, piana jest dobra.

Dodaj komentarz Komentarze (3)

  • Zgłoś nadużycie
    inka (Gość), 27 kwietnia 2009, 16:41

    ha! zawsze mialam z tym problem. kilka razy podeszła mi woda ta piana i za nic nie chciała się usztywnic. ubijałam w plastikowej miseczce, a teraz będę już zawsze w szklanej. dobrze wiedziec :)

  • Zgłoś nadużycie
    Anna (Gość), 25 lipca 2009, 18:12

    "Piana z białek nie może się udać, jeśli będziesz przestrzegała naszych rad." - to nie brzmi zachęcająco....

  • Zgłoś nadużycie
    Pfff... (Gość), 23 kwietnia 2012, 18:20

    TAM JEST NAPISANE : Nie może się NIE udać! Trzeba umieć czytać jeszcze!!

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl