Witaj na MagazynDomowy.pl!

Siejemy kukurydzę

Ziarna kukurydzy zawierają witaminy A i E oraz selen, są też niskokaloryczne.

Kukurydza jest rośliną jednoroczną, ciepłolubną, dorastającą do 1 metra. Kolby kukurydzy słodkiej są niskokaloryczne, dostarczają około 90 kcal. Zawierają białko, błonnik pokarmowy witaminę A, E oraz minerały. Możemy spożywać ją na surowo lub po ugotowaniu.

Jest rośliną ciepłolubną, nie toleruje przymrozków. Dlatego też wysiewamy ją dopiero w maju, na głębokość około 4 cm.

Jeśli chcemy uzyskiwać wcześniejsze plony. możemy uprawiać ją z rozsady - sadzimy ją od połowy maja do początku czerwca. W czasie kwitnienia i zawiązywania kolb jest bardzo wrażliwa na niedobór wody, dlatego powinna być regularnie podlewana.

Do amatorskiej uprawy najlepiej nadaje się odmiana o symbolu F1. Ponieważ kolby charakteryzują się krótkim okresem przechowywania, najlepiej zbierać je tuż przed spożyciem, gdy nitki na szczytach kolb są już suche i brązowe, a z ziarna po przekłuciu wypływa mleczny sok.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl