Witaj na MagazynDomowy.pl!
Ziarna kukurydzy zawierają witaminy A i E oraz selen, są też niskokaloryczne.
Kukurydza jest rośliną jednoroczną, ciepłolubną, dorastającą do 1 metra. Kolby kukurydzy słodkiej są niskokaloryczne, dostarczają około 90 kcal. Zawierają białko, błonnik pokarmowy witaminę A, E oraz minerały. Możemy spożywać ją na surowo lub po ugotowaniu.
Jest rośliną ciepłolubną, nie toleruje przymrozków. Dlatego też wysiewamy ją dopiero w maju, na głębokość około 4 cm.
Jeśli chcemy uzyskiwać wcześniejsze plony. możemy uprawiać ją z rozsady - sadzimy ją od połowy maja do początku czerwca. W czasie kwitnienia i zawiązywania kolb jest bardzo wrażliwa na niedobór wody, dlatego powinna być regularnie podlewana.
Do amatorskiej uprawy najlepiej nadaje się odmiana o symbolu F1. Ponieważ kolby charakteryzują się krótkim okresem przechowywania, najlepiej zbierać je tuż przed spożyciem, gdy nitki na szczytach kolb są już suche i brązowe, a z ziarna po przekłuciu wypływa mleczny sok.
W ostatnich latach warzywo to ma coraz więcej zwolenników. Uprawa brokułów zajmuje ważną pozycję wśród warzyw gruntowych. A kiedy możemy go mieć z własnej działki, to tym większa ... Czytaj dalej »
Kapusta pekińska gości naszych stołach od kilkunastu lat. Obecnie nie wyobrażamy sobie by mogło jej nie być. Zwłaszcza, że jest skarbnicą cennych minerałów i witamin. Czytaj dalej »
Lebiodka pospolita, bardziej znana pod nazwą oregano, zwana również dzikim majerankiem. Występuje w całej Europie i częściowo w Azji. Czytaj dalej »
Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem, chociaż wciąż za mało popularnym. Warto tutaj przypomnieć, że pod względem zawartości witaminy C nie ustępuje sokom z owoców cytrusowych. Czytaj dalej »
Odpowiedź na pytanie, co jest lepsze, wanna czy prysznic, ...
Wiosna tuż, tuż. Mimo łagodnej zimy wszyscy z ...
Obserwując zjawiska przyrodnicze np. zachodzące słońce, ...