Witaj na MagazynDomowy.pl!

Skutki przenawożenia gleby

Nadmierne nawożenie nie dość, że naraża na zbędne koszty, to powoduje pogorszenie jakości plonu, a nawet jego spadek.

Prawidłowe nawożenie jest ważnym czynnikiem decydującym nie tylko o uzyskaniu wysokiego, ale także wartościowego biologicznie plonu. Nadmiar jednego ze składników mineralnych może ograniczać przyswajalność innego. Przy nadmiernym nawożeniu potasem, rośliny nie mogą pobrać potrzebnej ilości magnezu. Z kolei nadmiar fosforu może spowodować wystąpienie niedoboru cynku i żelaza.

Najwięcej szkody wyrządza nadmierne nawożenie azotem, gdyż wiele roślin ma zdolność gromadzenia w tkance dużych ilości azotanów, które w nadmiarze szkodzą ludziom, a zwłaszcza dzieciom. Do roślin gromadzących azotany należą: sałata, szpinak, rabarbar, buraki, marchew, rzodkiewka. Warzywa te mają gorszy smak i trudniej je przechowywać.

Ważna zasada

Warzywa o krótkim okresie wegetacji nie należy nawozić pogłównie, a warzywa o długim okresie wegetacji można nawozić w czasie trwania sezonu wegetacyjnego nawozami azotowymi w formie amonowej np. siarczanem amonu lun mocznikiem.

Krzewy i drzewa owocowe mają niskie wymagania nawozowe. Nadmiar azotu powoduje u nich przedłużenie okresu wegetacji, a tym samy większa podatność na przemarzanie. Owoce z takich drzew gorzej się przechowują i są częściej narażone na choroby i szkodniki.

Zasolenie gleby

W bardzo silnie przenawożonych glebach może wystąpić niekorzystne zjawisko nadmiernego stężenia soli tzw. zasolenie gleby. Prowadzi ono do ograniczenia pobierania wody przez roślinę, występuje tzw. susza fizjologiczna. Może również nastąpić brunatnienie i zasychanie liści. Na silne zasolenie gleby najbardziej narażone są: selery, fasola, bób, ziemniaki, jabłonie, grusze, brzoskwinie, śliwy, maliny i truskawki.

Zasolenie możemy zmniejszyć poprzez przepłukiwanie gleby bardzo dużą ilością wody. Jednak zabieg ten jest skuteczny tylko na podłożach przepuszczalnych lub dobrze zdrenowanych.

Na glebach o mniejszej przepuszczalności zasolenie można zmniejszyć przez dodanie substancji organicznej słabo rozłożonej, ubogiej w składniki mineralne np. trocin, kory, torfu wysokiego.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl