Witaj na MagazynDomowy.pl!

Uprawa kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska gości naszych stołach od kilkunastu lat. Obecnie nie wyobrażamy sobie by mogło jej nie być. Zwłaszcza, że jest skarbnicą cennych minerałów i witamin.

Właściwości

Kapusta pekińska (zwana także chińską) jest bardzo popularna w Azji, ale również w Europie. Odznacza się krótkim okresem wegetacji ( około 3 miesięcy), dużą plennością i bogactwem wartości odżywczych. Zawiera trzy razy więcej białka niż kapusta głowiasta biała, dużo witaminy C i wiele innych, oraz aminokwasy i sole mineralne. Na szczególne wyróżnienie zasługuje zawartość beta-karotenu, bo już połowa szklanki kapusty pokrywa jego dzienne zapotrzebowanie.

Warunki uprawy

Kapusta pekińska jest rośliną uprawianą jako warzywo przedplonowe, zbierane w czerwcu, lub poplonowe, zbierane późną jesienią. Należy ją uprawiać w miejscu nie zacienionym i osłoniętym od wiatru. Wymaga żyznej, próchnicznej i nie podmokłej gleby. Najlepiej rośnie na grządkach nawożonych rozłożonym obornikiem lub kompostem, a także po wczesnych warzywach uprawianych na nawozach organicznych.

Przygotowanie do siewu

Grządka pod kapustę pekińska powinna być starannie przygotowana. Jeśli był na niej przedplon, ziemie należy przekopać i dobrze wygrabić. Przed siewem, oprócz nawozów organicznych, stosuje się nawożenie mineralne np. Azofoską. Podczas wzrostu kapustę zasila się nawozami mineralnymi lub rozcieńczoną gnojowicą, 6 tygodni przed zbiorem należy przerwać zasilanie.

Najlepszym terminem do wysiewu jest druga połowa lipca. Kapusta niezbyt dobrze znosi przesadzanie, dlatego też najlepiej wysiewać ją wprost na stałe miejsce na głębokość 10-15 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić około 40cm , a w rzędzie siejemy gniazdowo c0 30-40cm. Rośliny kiełkują już po paru dniach i rosną dosyć szybko. Po wzejściu należy sadzonki przerwać, pozostawiając jedną roślinę. Początkowo liście tworzą rozłożona rozetę, ale w miarę wzrostu formują się z nich wydłużone główki. Jedna może ważyć nawet 1,5 kilograma.

Grządki należy odchwaszczać, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu oraz podlewać, gdyż kapusta pekińska jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci w glebie. Podlewamy często małym strumieniem i niebyt obficie.

Zbiór

Kapustę pekińską zbiera się zazwyczaj pod koniec października lub początkiem listopada. W pomieszczeniu wilgotnym i zimnym można ją przechowywać kilka tygodni. Doskonale nadaje się do kiszenia, gotowania, duszenia i na surówki. Kiszonka z niej jest delikatniejsza od popularnej białej kapusty i bardziej odżywcza.

Dodaj komentarz Komentarze (1)

  • Zgłoś nadużycie
    Chemik (Gość), 16 lipca 2012, 12:16

    Kapusta chińska to inna odmiana, a nie inna nazwa pekińskiej.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl