Witaj na MagazynDomowy.pl!

Uprawa lebiodki pospolitej

Lebiodka pospolita, bardziej znana pod nazwą oregano, zwana również dzikim majerankiem. Występuje w całej Europie i częściowo w Azji.

Warunki uprawy

Lebiodka lubi glebę lekką, ale zasobną w próchnicę. Preferuje odczyn lekko zasadowy. Jeśli gleba jest dobrze nawożona i regularnie nawadniana, roślina odwdzięcza się bujnym rośnięciem. Lubi też stanowisko słoneczne i osłonięte. Lebiodkę siejemy z nasion w kwietniu, gniazdowo po kilka nasion w prost do gruntu. Nasiona powinny wyjść po 2-3 tygodniach. Jeśli nie mamy ogrodu, możemy lebiodkę wysiać do pojemników. Zimą oregano także można uprawiać w doniczkach w domu. Można również wysianą i podrośniętą rozsadę, wysadzić latem w ogrodzie. Lebiodka bardzo szybko się rozrasta. Wokół rośliny matecznej wyrastają liczne samosiewki, dlatego też należy kontrolować ich liczebność.

Zbiór

Ziele pozyskujemy osmykując liście w raz z kwiatkami lub też zbieramy całe łodygi w okresie kwitnienia i po wysuszeniu usuwamy grubsze łodygi. Surowiec suszymy w cieniu w miejscu przewiewnym. Świeże listki zbieramy na bieżąco, jako przyprawę podczas całego okresu wegetacji.

Właściwości

Lebiodka zawiera olejki eteryczne i dużą ilość garbników. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych, śliny, śluzu, moczu i żółci. Ma też działanie przeciwskurczowe i wiatropędne. Jako zioło stosowana jest jako lek moczopędny, żółciopędny, w stanach nieżytowych żołądka, górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Ma też zastosowanie zewnętrzne do płukania jamy ustnej, gardła, do kąpieli przy świądzie skóry i trudno gojących się ranach. Napar z ziela, jako lek żołądkowy należy pić 2-3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem, a po posiłkach jako lek wiatropędny i wykrztuśny.

Lebiodka w kuchni

Lebiodka swoja popularność zawdzięcza modzie na pizzę, w której jest główną przyprawą. Używa się zarówno świeżych listków jak i suszonych wraz z kwiatkami. Możemy dodawać ją do potraw mięsnych, jaj i ryb. Przyprawiają lebiodką także warzywa- cukinie, bakłażany, pomidory, fasolę, zupy jarzynowe, ziemniaczane. Ziele to dodajemy na początku gotowania.

Jako ozdoba

Lebiodka w okresie kwitnienia jest bardzo dekoracyjną rośliną. Kwiaty w kolorze różowo-purpurowym mogą tworzyć wyraźną plamę na rabacie. Istnieją także odmiany o ozdobnych, złotych albo pstrokatych liściach, co również dodaje urokowi. Kwitnące pędy, dobrze zasuszone nie tracą barwy i nie opadają. Można je wykorzystać do suchych kompozycji.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl