Witaj na MagazynDomowy.pl!

Uprawa lubczyku

Lubczyk jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym zapachu przyprawy maggi, której jest głównym składnikiem.

Charakterystyka

Ojczyzną lubczyku jest Iran. Obecnie możemy go spotkać w całej Europie w formie uprawowej jak też na dziko. Hoduje się go dla liści, które dodaje się do potraw lub suszy oraz dla korzeni, mających właściwości moczopędne i lekko uspokajające. Lubczyk wchodzi w skład mieszanki Urosan. W medycynie ludowej uznawany jest za afrodyzjak, lecz tej właściwości nie należy przeceniać. Lubczyk jest doskonałą przyprawą do rosołu, jak też innych zup.

Uprawa

Lubczyk lubi stanowisko słoneczne, wystarcza mu temperatura 15-20 stopni. Ukazujące się końcem czerwca kwiatostany należy usuwać, gdyż osłabiają rozwój liści i korzeni.

Podlewanie

Podlewamy umiarkowanie, tak by nie dopuścić do przesuszenia bryły korzeniowej.

Nawożenie

Kilka razy w okresie wegetacji, mieszanką wieloskładnikową. Lubczyk uprawiany w doniczce tylko rok, nie musi być nawożony, gdyż w podłożu znajduje się wystarczająca ilość nawozu.

Przesadzanie

W uprawie doniczkowej najlepiej co rok wyprodukować z nasion nową rozsadę, gdyż starsze rośliny zajmują dużo miejsca. Lubczyk wymaga zasobnego, przepuszczalnego podłoża

Rozmnażanie

Lubczyk wysiewamy w marcu. Kiedy siewki wytworzą 3-4 listki, przesadzamy do doniczek lub do gruntu. Można też rozmnażać przez podział całej rośliny na wiosnę.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl