Witaj na MagazynDomowy.pl!

Uprawa selera

Seler ze względu na długi okres wegetacji oraz konieczność sadzenia po ustąpieniu okresu chłodów, jest uprawiany wyłącznie z rozsady. Można wyprodukować ją samemu, ale jest to dość trudne, najlepiej więc kupić już gotową rozsadę.

Jeśli zdecydujemy się na produkcję własnej rozsady selera, to nasiona można siać od połowy lutego do początku marca do pojemników z substratem torfowym. Nasiona selera są bardzo drobne. Do obsadzenia 10 metrów kwadratowych wystarczy wysiać około 0,1g nasion. Kiełkują po 14-20 dniach. Pomieszczenie powinno być dobrze oświetlone, o temperaturze w okresie wschodu 20-22 stopnie, później 14-18 stopni w dzień i 11-14 stopni w nocy.

Kiedy siewki wykształcą pierwszy liść właściwy, należy je przepikować do skrzynek lub wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym. Siewki pikujemy tak by nie zakryć stożków wzrostu. Rozsada powinna stać w ogrzewanym i dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Nasiona można też wysiewać od razu punktowo do doniczek lub wielodoniczek.

Uprawa i pielęgnacja

Pod uprawę selera przeznaczamy glebę najlepszą na działce, dobrze utrzymująca wodę, próchniczną i zasobną w składniki pokarmowe. Seler ma duże wymagania wodne. Odczyn gleby powinien wynosić pH 6,5 - 7,5.

Gotową rozsadę sadzi się od maja do początku czerwca, uzyskując seler do zbioru już od czerwca aż do jesieni. Seler bardzo dobrze rośnie po roślinach strączkowych, dobrze się czuje w towarzystwie pora, pomidorów, cebuli i fasoli. Seler działa odstraszająco na bielinka kapustnika. Rozsadę sadzimy co 30-45 razy 20-25 centymetrów i nie głębiej niż rosła dotychczas. Podczas prac pielęgnacyjnych, odchwaszczaniu itp. trzeba pamiętać, by nie przysypywać roślin, gdyż powoduje to zahamowanie wzrostu, zgrubienia i wytworzenie się licznych bocznych korzeni w górnej części zgrubienia. Rośliny trzeba regularnie podlewać, najlepiej rano. Do przechowywania seler zbiera się w październiku. Nie może być przemrożony, gdyż wówczas w piwnicy zacznie gnić.

Nawożenie

Grządki pod selera najlepiej przygotować już jesienią i przekopać ziemię razem z obornikiem. Można zastąpić go kompostem użytym wiosną, lub też nawozami mineralnymi: superfosfat potrójny borowany, chlorek potasu, jesienią przed przekopaniem działki. Natomiast wiosną stosujemy saletrę amonową w dwóch dawkach, połowę przed sadzeniem rozsady, a drugą po 2-3 tygodniach. Dobrze jest również zastosować nawóz wieloskładnikowy np. Azofoskę.

Właściwości i zastosowanie

Korzeń selera zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo i spore ilości witamin z grupy B oraz K, C i A. Również liście selera zawierają dużo karotenów i witaminy C oraz z grupy B. Ponadto liście, korzeń i nasiona zawierają olejki eteryczne, nadające im charakterystyczny aromat i smak, pobudzające trawienie i apetyt jak również działające lekko moczopędnie, uspokajająco i odtruwająco. Mają też działanie zapobiegające miażdżycy, artretyzmowi, otyłości jak też zmniejszają ciśnienie krwi. Najnowsze badania wykazały, że dzięki występowaniu w selerze psoralenu, ma on działanie przeciwnowotworowe.

Liście selera, zarówno w postaci świeżej jak i suszonej wykorzystuje się głownie jako dodatek do zup i sosów. Korzeń jest elementem włoszczyzny do sporządzania bulionów, mieszanek warzywnych, sosów, surówek. Seler ma prawie o połowę niższą zawartość kalorii niż ziemniak, może więc stanowić doskonały substytut w dietach odchudzających. Jest bardzo smaczny w postaci grillowanej, smażonej czy pieczonej. Nasiona selera mogą być doskonałą przyprawą do aromatyzowania soków, w piekarnictwie lub tez jako surowiec leczniczy, głównie moczopędny.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl