Witaj na MagazynDomowy.pl!
Szpinak możemy uprawiać praktycznie przez cały rok. Jest roślina jednoroczną, o szybkim wzroście i łatwą w uprawie. Można spożywać go na świeżo, mrożony i konserwowany. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów.
Warunki uprawy
Szpinak jest rośliną klimatu chłodnego. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie. jednak optymalnie powinno być 15-18 stopni. Młode siewki dobrze znoszą spadki temperatur do -6 stopni. Dlatego możemy wysiewać szpinak już bardzo wczesną wiosną. Szpinak jest rośliną długiego dnia, co oznacza, że nie można uprawiać go w okresie lata. Przy dniu powyżej dwunastu godzin w połączeniu z wysoką temperaturą i suszą, nawet słabo ulistnione rośliny przedwcześnie wytwarzają pędy nasienne.
Szpinak ma wysokie wymagania odnośnie wilgotności gleby. Suszą sprzyja wcześniejszemu wybijaniu w kwiatostany, roślina słabo rośnie i tworzą się skórzaste liście.
Ma też wysokie wymagania co do żyzności gleby, zasobności w próchnicę i wilgotność. Pod uprawę szpinaku nie nadają się gleby ciężkie, zlewne, zaskorupiające się.
Zmianowanie
Szpinak uprawia się jako przedplon lub poplon. Wysiany wczesną wiosna powinien być zebrany do końca maja. Po nim dobrze jest uprawiać pomidory, ogórki, kapusty późne, selery. Szpinaku nie powinno się uprawiać po sobie, po sałacie, burakach, ze względu na wspólne choroby i szkodniki.
Nawożenie
Szpinaku nie uprawiamy na glebach o odczynie nawet lekko kwaśnym, najlepiej gdy jest pH 6-7. Nie lubi też świeżo wapnowanych gleb. Wapno możemy dać wiosną w roku poprzedzającym uprawę. Przy uprawie wiosennej nie stosujemy nawożenia pogłównego, ze względu na kumulowanie się azotu.
Uprawa
Najlepiej sprawdza się uprawa jesienna. W uprawie wiosennej istnieje ryzyko zbyt szybkiego wybijania się pędów, zwłaszcza przy opóźnionym siewie. W cyklu wiosennym nasiona wysiewamy od końca marca do połowy kwietna. Zbiory przypadają na maj i początek czerwca. Szpinak wysiewamy w rzędach co 15-20 cm. Zalecany jest gęsty wysiew, tak, by liście nie miały miejsca na rozłożenie i stały prosto, nie brudząc się. Gęsty wysiew uniemożliwia też rozwój chwastów. Głębokość siewu to 2-3 cm. Siewki powinny pojawić się po 10-14 dniach. Można ten proces przyspieszyć, okrywając zagony folią perforowaną. Powoduje ona przyspieszenie zbioru o około tydzień i wzrost plonu o około 20%. Folię należy zdjąć po 3-4 tygodniach, najlepiej w pochmurny dzień. Pracę pielęgnacyjne przy szpinaku polegają na spulchnianiu gleby, podlewaniu, odchwaszczaniu.
Zbiór i zastosowanie
Do zbioru możemy przystąpić gdy szpinak ma po 6-7 liści. Szpinak bezwzględnie zbieramy przed rozpoczęciem wybijania w kwiatostany. Rośliny nawet z początkowym kwiatostanem są gorzkie i mają niski poziom witaminy C i karotenu. Szpinak zbieramy rano lub wieczorem. Ze względu, że liście szybko więdną, należy go bezpośrednio po zbiorze schłodzić, a następnie jak jak szybciej przyrządzić lub zamrozić.
Szpinak zachowa jak najwięcej wartości odżywczych, jeśli będziemy dusić całe liście, a dopiero później je posiekamy i doprawimy.
Jedyną wadą szpinaku jest to, iż posiada wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Dlatego tez podczas przyrządzania dobrze jest dodać nieco mleka. Wapń z mleka będzie wiązał się z kwasem szczawiowym i wytrąci go w postaci szczawianu wapnia. Zapobiegnie to utracie wapnia z organizmu.
Szpinak ma tak szerokie zastosowanie, że trudno będzie wymienić tu wszystkie potrawy np. jako farsz do naleśników, pieczeni, rolad, do jajecznicy itd.
Właściwości
Szpinak jest jednym z najlepszych wśród warzyw źródeł wapnia. Zawiera też dużo wapnia i fosforu. Ponadto w liściach szpinaku znajduje się aż 60-80 mg witaminy C, dużo karotenu oraz witamin z grupy B (B1, B2, PP), sporo tez białka i soli mineralnych.
Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem, chociaż wciąż za mało popularnym. Warto tutaj przypomnieć, że pod względem zawartości witaminy C nie ustępuje sokom z owoców cytrusowych. Czytaj dalej »
Jarmuż należy do rodziny roślin kapustnych. Jest odporny na mróz, może rosnąć nawet pod śniegiem. Jego obecność w kuchni ciągle jest zbyt mało powszechna. A szkoda, bo jest rośliną bardzo ... Czytaj dalej »
Kapusta pekińska gości naszych stołach od kilkunastu lat. Obecnie nie wyobrażamy sobie by mogło jej nie być. Zwłaszcza, że jest skarbnicą cennych minerałów i witamin. Czytaj dalej »
O powodzeniu w uprawie warzyw decyduje nie tylko gleba, pielęgnacja, ważna jest również wiedza na temat grup warzyw o podobnych wymaganiach i zmianowaniu poszczególnych warzyw. Czytaj dalej »
Odpowiedź na pytanie, co jest lepsze, wanna czy prysznic, ...
Wiosna tuż, tuż. Mimo łagodnej zimy wszyscy z ...
Obserwując zjawiska przyrodnicze np. zachodzące słońce, ...