Witaj na MagazynDomowy.pl!

Uprawa szpinaku

Szpinak możemy uprawiać praktycznie przez cały rok. Jest roślina jednoroczną, o szybkim wzroście i łatwą w uprawie. Można spożywać go na świeżo, mrożony i konserwowany. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów.

Warunki uprawy

Szpinak jest rośliną klimatu chłodnego. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie. jednak optymalnie powinno być 15-18 stopni. Młode siewki dobrze znoszą spadki temperatur do -6 stopni. Dlatego możemy wysiewać szpinak już bardzo wczesną wiosną. Szpinak jest rośliną długiego dnia, co oznacza, że nie można uprawiać go w okresie lata. Przy dniu powyżej dwunastu godzin w połączeniu z wysoką temperaturą i suszą, nawet słabo ulistnione rośliny przedwcześnie wytwarzają pędy nasienne.

Szpinak ma wysokie wymagania odnośnie wilgotności gleby. Suszą sprzyja wcześniejszemu wybijaniu w kwiatostany, roślina słabo rośnie i tworzą się skórzaste liście.

Ma też wysokie wymagania co do żyzności gleby, zasobności w próchnicę i wilgotność. Pod uprawę szpinaku nie nadają się gleby ciężkie, zlewne, zaskorupiające się.

Zmianowanie

Szpinak uprawia się jako przedplon lub poplon. Wysiany wczesną wiosna powinien być zebrany do końca maja. Po nim dobrze jest uprawiać pomidory, ogórki, kapusty późne, selery. Szpinaku nie powinno się uprawiać po sobie, po sałacie, burakach, ze względu na wspólne choroby i szkodniki.

Nawożenie

Szpinaku nie uprawiamy na glebach o odczynie nawet lekko kwaśnym, najlepiej gdy jest pH 6-7. Nie lubi też świeżo wapnowanych gleb. Wapno możemy dać wiosną w roku poprzedzającym uprawę. Przy uprawie wiosennej nie stosujemy nawożenia pogłównego, ze względu na kumulowanie się azotu.

Uprawa

Najlepiej sprawdza się uprawa jesienna. W uprawie wiosennej istnieje ryzyko zbyt szybkiego wybijania się pędów, zwłaszcza przy opóźnionym siewie. W cyklu wiosennym nasiona wysiewamy od końca marca do połowy kwietna. Zbiory przypadają na maj i początek czerwca. Szpinak wysiewamy w rzędach co 15-20 cm. Zalecany jest gęsty wysiew, tak, by liście nie miały miejsca na rozłożenie i stały prosto, nie brudząc się. Gęsty wysiew uniemożliwia też rozwój chwastów. Głębokość siewu to 2-3 cm. Siewki powinny pojawić się po 10-14 dniach. Można ten proces przyspieszyć, okrywając zagony folią perforowaną. Powoduje ona przyspieszenie zbioru o około tydzień i wzrost plonu o około 20%. Folię należy zdjąć po 3-4 tygodniach, najlepiej w pochmurny dzień. Pracę pielęgnacyjne przy szpinaku polegają na spulchnianiu gleby, podlewaniu, odchwaszczaniu.

Zbiór i zastosowanie

Do zbioru możemy przystąpić gdy szpinak ma po 6-7 liści. Szpinak bezwzględnie zbieramy przed rozpoczęciem wybijania w kwiatostany. Rośliny nawet z początkowym kwiatostanem są gorzkie i mają niski poziom witaminy C i karotenu. Szpinak zbieramy rano lub wieczorem. Ze względu, że liście szybko więdną, należy go bezpośrednio po zbiorze schłodzić, a następnie jak jak szybciej przyrządzić lub zamrozić.

Szpinak zachowa jak najwięcej wartości odżywczych, jeśli będziemy dusić całe liście, a dopiero później je posiekamy i doprawimy.

Jedyną wadą szpinaku jest to, iż posiada wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Dlatego tez podczas przyrządzania dobrze jest dodać nieco mleka. Wapń z mleka będzie wiązał się z kwasem szczawiowym i wytrąci go w postaci szczawianu wapnia. Zapobiegnie to utracie wapnia z organizmu.

Szpinak ma tak szerokie zastosowanie, że trudno będzie wymienić tu wszystkie potrawy np. jako farsz do naleśników, pieczeni, rolad, do jajecznicy itd.

Właściwości

Szpinak jest jednym z najlepszych wśród warzyw źródeł wapnia. Zawiera też dużo wapnia i fosforu. Ponadto w liściach szpinaku znajduje się aż 60-80 mg witaminy C, dużo karotenu oraz witamin z grupy B (B1, B2, PP), sporo tez białka i soli mineralnych.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl