Witaj na MagazynDomowy.pl!
Rozmaryn w warunkach naturalnych występuje w krajach śródziemnomorskich i może tam dorastać do 2 metrów. W naszych warunkach roślina ta może jedynie rosnąć w doniczkach lub latem na działce, nie jest mrozoodporna.
Charakterystyka
Liście rozmarynu są drobne, wąskie i skórzaste, ciemnozielone z szarym nalotem. Cała roślina posiada bardzo silny, przyjemny, balsamiczny zapach i lekko gorzkawy smak. W Polsce w wierzeniach ludowych była symbolem szczęścia rodzinnego i małżeńskiego, dlatego też chętnie uprawiano ją na oknach domów. Była nieodłączną częścią obrzędów weselnych. Uważano też, że herbata z rozmarynu pomaga zachować młodość.
Uprawa
Rozmaryn możemy uprawiać poprzez wysiew nasion lub z ukorzenionych sadzonek. Nasiona wysiewamy do pojemnika w marcu i trzymamy w temperaturze około 20 stopni. Młode rośliny należy pikować do osobnych doniczek albo większych skrzynek, tak by nie stykały się ze sobą. Z sadzonek rozmaryn najlepiej rozmnażać w pełni lata - lipiec, sierpień, albo wiosną. Sadzonki pobieramy z młodych pędów, które powinny mieć 10-12 cm długości i około 6 par liści. Tak pobrane sadzonki umieszczamy w podłożu torfowo - piaskowym (dwie dolne pary liści usuwamy). Powinny ukorzenić się po 6-8 tygodniach. Wtedy też usuwa się wierzchołki pędów, aby roślinki dobrze się rozkrzewiły. Rozmaryn całe lato możemy trzymać w ogrodzie lub na balkonie. Jeśli nie posiadamy, to na południowym oknie. Rozmaryn wymaga podłoża żyznego, z dużą zawartością próchnicy, najlepiej z ziemi kompostowej, torfu i piasku. Podlewamy umiarkowanie, gdyż nie lubi nadmiaru wody w doniczce. W sezonie letnim regularnie zasilamy. Na zimę przenosimy do pomieszczenia jasnego o temperaturze 10-12 stopni i podlewamy dość rzadko, raz na 1-2 tygodnie. Zbyt wysoka temperatura w okresie zimy oraz nadmierne podlewanie powoduje, że rozmaryn gubi liście.
Zbiór
Surowcem są liście, lub młode niezdrewniałe pędy. Na użytek bieżący uszczykujemy wierzchołki pędów. Na susz zbieramy całe pędy w okresie kwitnienia roślin.
Właściwości
Liście i kwiaty rozmarynu zawierają olejki eteryczne o korzenno-kamforowym aromacie. W liściach występują także gorycze, garbniki, żywice i saponiny. Rozmaryn posiada właściwości rozkurczowe, dezynfekujące, żółciopędne, moczopędne i przeciwbólowe. Pobudza apetyt i krążenie krwi. W czasie przeziębienia dobrze jest pić gorący napar z rozmarynu. Również w niestrawności, bólach reumatycznych i jako środek pobudzający i orzeźwiający w przypadku zmęczenia, wyczerpania, osłabienia, niskim ciśnieniu krwi oraz przy bólach i zawrotach głowy.
Zastosowanie w kuchni
Dodaje się go do pieczonych i duszonych mięs, przede wszystkim baraniny, królika, wieprzowiny i drobiu oraz do ryb. Jest tez doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i z rożna. Dodaje się go do potraw z kuchni włoskiej: past, risotta, sosów. Często też stosowany jest w mieszankach z innymi ziołami - z cząbrem, majerankiem, tymiankiem. Z uwagi na bardzo silny aromat dodajemy niewiele rozmarynu.
Papryki, cukinie, pomidory, bazylię i wiele innych możemy sadzić w kilku dużych donicach lub pojemnikach. Ciepłolubne warzywa są wręcz stworzone do uprawy doniczkowej na tarasie czy balkonie. Czytaj dalej »
Latem mamy pod dostatkiem świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców. Warto część z nich zamrozić, by zachować ich cenne właściwości. Zwłaszcza, że teraz warzywa i owoce są o wiele ... Czytaj dalej »
Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem, chociaż wciąż za mało popularnym. Warto tutaj przypomnieć, że pod względem zawartości witaminy C nie ustępuje sokom z owoców cytrusowych. Czytaj dalej »
W naturalnym środowisku derenia jadalnego możemy spotkać na obrzeżach lasów, w zaroślach. Sadzony jest też w ogrodach jako krzew ozdobny. Kwitnie jeszcze przed rozwojem liści od marca do ... Czytaj dalej »
Odpowiedź na pytanie, co jest lepsze, wanna czy prysznic, ...
Wiosna tuż, tuż. Mimo łagodnej zimy wszyscy z ...
Obserwując zjawiska przyrodnicze np. zachodzące słońce, ...
Uwielbiam rozmaryn!