Witaj na MagazynDomowy.pl!

Warto uprawiać rozmaryn lekarski

Rozmaryn w warunkach naturalnych występuje w krajach śródziemnomorskich i może tam dorastać do 2 metrów. W naszych warunkach roślina ta może jedynie rosnąć w doniczkach lub latem na działce, nie jest mrozoodporna.

Charakterystyka

Liście rozmarynu są drobne, wąskie i skórzaste, ciemnozielone z szarym nalotem. Cała roślina posiada bardzo silny, przyjemny, balsamiczny zapach i lekko gorzkawy smak. W Polsce w wierzeniach ludowych była symbolem szczęścia rodzinnego i małżeńskiego, dlatego też chętnie uprawiano ją na oknach domów. Była nieodłączną częścią obrzędów weselnych. Uważano też, że herbata z rozmarynu pomaga zachować młodość.

Uprawa

Rozmaryn możemy uprawiać poprzez wysiew nasion lub z ukorzenionych sadzonek. Nasiona wysiewamy do pojemnika w marcu i trzymamy w temperaturze około 20 stopni. Młode rośliny należy pikować do osobnych doniczek albo większych skrzynek, tak by nie stykały się ze sobą. Z sadzonek rozmaryn najlepiej rozmnażać w pełni lata - lipiec, sierpień, albo wiosną. Sadzonki pobieramy z młodych pędów, które powinny mieć 10-12 cm długości i około 6 par liści. Tak pobrane sadzonki umieszczamy w podłożu torfowo - piaskowym (dwie dolne pary liści usuwamy). Powinny ukorzenić się po 6-8 tygodniach. Wtedy też usuwa się wierzchołki pędów, aby roślinki dobrze się rozkrzewiły. Rozmaryn całe lato możemy trzymać w ogrodzie lub na balkonie. Jeśli nie posiadamy, to na południowym oknie. Rozmaryn wymaga podłoża żyznego, z dużą zawartością próchnicy, najlepiej z ziemi kompostowej, torfu i piasku. Podlewamy umiarkowanie, gdyż nie lubi nadmiaru wody w doniczce. W sezonie letnim regularnie zasilamy. Na zimę przenosimy do pomieszczenia jasnego o temperaturze 10-12 stopni i podlewamy dość rzadko, raz na 1-2 tygodnie. Zbyt wysoka temperatura w okresie zimy oraz nadmierne podlewanie powoduje, że rozmaryn gubi liście.

Zbiór

Surowcem są liście, lub młode niezdrewniałe pędy. Na użytek bieżący uszczykujemy wierzchołki pędów. Na susz zbieramy całe pędy w okresie kwitnienia roślin.

Właściwości

Liście i kwiaty rozmarynu zawierają olejki eteryczne o korzenno-kamforowym aromacie. W liściach występują także gorycze, garbniki, żywice i saponiny. Rozmaryn posiada właściwości rozkurczowe, dezynfekujące, żółciopędne, moczopędne i przeciwbólowe. Pobudza apetyt i krążenie krwi. W czasie przeziębienia dobrze jest pić gorący napar z rozmarynu. Również w niestrawności, bólach reumatycznych i jako środek pobudzający i orzeźwiający w przypadku zmęczenia, wyczerpania, osłabienia, niskim ciśnieniu krwi oraz przy bólach i zawrotach głowy.

Zastosowanie w kuchni

Dodaje się go do pieczonych i duszonych mięs, przede wszystkim baraniny, królika, wieprzowiny i drobiu oraz do ryb. Jest tez doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i z rożna. Dodaje się go do potraw z kuchni włoskiej: past, risotta, sosów. Często też stosowany jest w mieszankach z innymi ziołami - z cząbrem, majerankiem, tymiankiem. Z uwagi na bardzo silny aromat dodajemy niewiele rozmarynu.

Dodaj komentarz Komentarze (1)

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Najpopularniejsze w Ogród

Ostatnio na MagazynDomowy.pl