Witaj na MagazynDomowy.pl!

Warzywa zimujące w gruncie

Zimą i wczesną wiosną każdy z nas odczuwa w diecie brak świeżych warzyw. Jednak są takie gatunki, które doskonale zimują w gruncie. Należą do nich: pietruszka naciowa, sałata zimowa, szpinak i endywia. Warto popularyzować ich uprawę, tym bardziej że zawierają dużo cennych składników mineralnych.

Nasiona pietruszki naciowej wysiewamy w drugiej połowie września. Na zimę możemy przykryć ją agrowłókniną lub niskim tunelem. Pod przykryciem zachowuje zielone i smaczne liście, które możemy użytkować aż do wiosny. W liściach zgromadzone są duże ilości witaminy C i soli mineralnych. Nać używana jest do sałatek jako przyprawa.

Sałata zimowa. Uprawiana jest z siewu bezpośredniego do gruntu lub z rozsadu. Stanowisko pod uprawę sałaty powinno być osłonięte od wiatru i o południowej wystawie. Przed ostrzejszą i bezśnieżną zimą zabezpieczamy sałatę agrowłókniną lub tunelem.

Szpinak należy do tej samej grupy warzyw co sałata. Dietetycy zalecają szpinak w schorzeniach przewodu pokarmowego, żółciowego oraz tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu. Ujemną stroną jest duża zawartość kwasu szczawiowego, ale właśnie w szpinaku jesienno- zimowym jest go najmniej. Endywia jest mało znamym warzywem. Ma te same wymagania do uprawy co sałata. Zawiera jednak więcej soli mineralnych oraz witamin A. B i C.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl