Witaj na MagazynDomowy.pl!

Właściwości folii aluminiowej

Folia aluminiowa ma dwie strony - błyszczącą i matową. W zależności od tego jak owiniemy nią potrawę - będziemy mogli ją upiec lub zatrzymać ciepło wewnątrz tej już gotowej. Ma także inne, równie cenne właściwości wykorzystywane w kuchni.

Folia zapobiega wysychaniu pieczywa oraz rozkładaniu tłuszczów i witamin pod wpływem światła. Nie przepuszcza powietrza, światła, ani wody, więc jest doskonałym materiałem do pakowania takich produktów jak np. sery, mięso, jarzyny. Dzięki niej produkty te dłużej zatrzymują swój smak i aromat, a także nie przejmują innych zapachów np. z lodówki.

Wyroby szczelnie owinięte folią aluminiową można upiec i smażyć szybciej i lepiej niż normalnie stosowanymi sposobami, a do tego dietetycznie - potrawa dusi się w folii we własnym sosie.

Folia aluminiowa ma dwie strony. Ważne jest, aby wiedzieć, która strona do czego służy. Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania). Tak więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).

Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.

Dodaj komentarz Komentarze (29)

  • Zgłoś nadużycie
    bjkzu (Gość), 25 kwietnia 2009, 8:10

    Jestem nowa .Witam wszystkich na forum

  • Zgłoś nadużycie
    oczytany (Gość), 27 marca 2010, 12:39

    Droga koleżanko, myślę sobie że wprowadzasz w błąd czytelników wydumanymi przez siebie wywodami - jak działa folia aluminiowa, jedyną prawdą jaką napisałaś to to że folia ma dwie strony

  • Zgłoś nadużycie
    sarna (Gość), 4 kwietnia 2010, 3:43

    Drogi Kolego...! To taczej Ty nie masz na ten temat zadnego pojecia, pomimo iz jestes tak oczytany gosc !!!
    To co napisala Jana Stawska w swoich poradach na temat uzytkowania folii aluminiowej, jest prawda !
    Jezeli nie masz pojecia....., to bie wypowiadaj sie i nie krytykuj innych !!!!!!!!

  • Zgłoś nadużycie
    sarna (Gość), 4 kwietnia 2010, 3:49

    Autor: Wiktoria Mentz
    KTÓRA STRONA FOLII ALUMINIOWEJ?
    Nie jest obojętne jak zawijamy pieczeń w folię aluminiową. Matowa strona folii przepuszcza ciepło, natomiast błyszcząca zatrzymuje je. Jeśli więc chcemy uzyskać stałą temperaturę między folią a pieczenią zawijamy tak, aby błyszcząca strona była do wewnątrz.

  • Zgłoś nadużycie
    ocztany (Gość), 18 maja 2010, 23:27

    Witam,
    matowa strona jest bardziej porowata, natomiast błyszcząca jest gładka, czyli folia wygląda i działa jak radiator. Reasumując, to jak zawiniesz gorące żebrami radiatora na zewnątrz to szybko zostanie oddane ciepło do zimniejszego otoczenia, natomiast zawijając radiatorem do środka, tworzy się szczelina powietrzna w żebrach radiatora a wiadomo powietrze jest dobrym izolatorem ciepła, wtedy jest miej ciepła wydostającego się na zewnątrz

    Inne(odwrotne) działanie folii, jeśli promiennikiem ciepła świecimy z pewnej odległości na błyszczącą stronę, to folia odbija promienie i tylko mała część wnika i przechodzi na drugą stronę, jeśli zaświecimy na matową to przenikanie będzie większe

  • Zgłoś nadużycie
    oczytany (Gość), 18 maja 2010, 23:40

    Radiator [łac.] (rozpraszacz ciepła) – element lub zespół elementów odprowadzających ciepło z elementu, z którym się styka, do otoczenia (powietrza). Radiator jest specjalnie ukształtowaną bryłą z metalu (lub jego stopów) dobrze przewodzącego ciepło o rozwiniętej powierzchni od strony powietrza zazwyczaj w postaci żeber, prętów by zwiększyć przekazywanie ciepła. Radiatory wykonuje się najczęściej z aluminium
    Dla lepszego przewodzenia ciepła miejsce styku radiatora z powierzchnią wydzielającą ciepło stosuje się dociskanie elementów, czasami pokrywa się je też cienką warstwą pasty termoprzewodzącej lub

  • Zgłoś nadużycie
    Oczytany (Gość), 18 maja 2010, 23:56

    Droga Sarno!
    Co autor miał na myśli!, pisząc: "Jeśli więc chcemy uzyskać stałą temperaturę między folią a pieczenią"
    rozwiń ten temat bo mało z niego wynika.

  • Zgłoś nadużycie
    Daisy (Gość), 6 czerwca 2010, 17:13

    A czy zasady stron foli aluminiowej działają tak samo, jeśli chce się utrzymać zimną temperaturę? Wtedy też błyszczącą stroną do wewnątrz, żeby zaizolowała ??

  • Zgłoś nadużycie
    :) (Gość), 21 czerwca 2010, 12:29

    To chyba oczywiste... błyszcząca strona folii nie podgrzewa i nie ochładza, zatrzymuje temperaturę na tak długo na ile może im szczelniej tym dłużej

  • Zgłoś nadużycie
    AnnA (Gość), 21 czerwca 2010, 15:42

    No i pstrągi już w matowej :-D .Cytrynka i takie tam pierdołki :) )

  • Zgłoś nadużycie
    ak47 (Gość), 31 lipca 2010, 14:08

    Hehe. Dobre.
    Folia aluminiowa otrzymywana jest poprzez walcowanie. Nie ma jednak w Polsce walcarni potrafiącej sprasować jedną warstwę foli o tak małej grubości. Dlatego składa się ją na pół. Strona stykająca się z walcem jest błyszcząca. Strona stykająca się z drugą warstwą foli jest matowa. I to tyle.

    Nie ma żadnej filozofii dotyczącej folii do pieczenia...

  • Zgłoś nadużycie
    tsadee (Gość), 23 września 2010, 16:46

    Mój przedmówca ma całkowitą rację. Jestem metalurgiem i muszę wszystkich zwolenników spiskowej teorii dziejów rozczarować. Folia ma jednakowe własności niezależnie od strony, no chyba że ktoś się w niej chce przeglądać.

  • Zgłoś nadużycie
    klima (Gość), 21 grudnia 2010, 18:39

    A ja właśnie podałam koleżance teorię przeczytaną powyżej!! I co ?? Czyli to wszystko to lipa ??

  • Zgłoś nadużycie
    ev (Gość), 7 kwietnia 2011, 12:29

    aluminium jest BARDZO szkodliwe dla organizmu człowieka, zamiast folii lepiej użyć szklanych, żaroodpornych lub glinianych naczyń do pieczenia. A do przechowywania żywności są znacznie zdrowszy będzie papier śniadaniowy (naturalny), pojemniki szklane lub z tworzyw nie reagujących z żywnością (zwłaszcza kwaśną która w reakcji z aluminium jest bardzo toksyczna dla człowieka i niebezpieczna dla środowiska z którego pochodzi nasza żywność).

  • Zgłoś nadużycie
    Piotr (Gość), 16 grudnia 2011, 15:53

    ev Wedle niektórych badań lecące samoloty oddając spaliny wydzielają w raz z nimi aluminium które jest jednym ze skutków ubocznych spalania paliwa lotniczego. W miejscach narażonych na wzmożony ruch lotniczy często przekracza o 7000% dopuszczalne stężenie. więc nie mów mi o szkodliwości czegoś co wdychamy na co dzień. Często i gęsto zapewne więcej niż przez upieczenie czegoś w folii aluminiowej raz w tygodni. Nie chcesz wiedzieć jaką chemię wchłaniasz wraz z żywnością każdego dnia. Każdego dnia wchłaniasz kwas fosforowy (E33 8) w coli, jako konserwant itp. Kwas chlorowodorowy (E507) regulator kwasowości, kwas siarkowy (E513) regulator kwasowości często używany w spółdzielniach mleczarskich. Przykładów mogę dać kilkadziesiąt ale po co. A morał z tego taki: Każdy z nas wchłania ogromne ilości chemii organicznej jak i nieorganicznej i czytając o szkodliwości aluminium w porównaniu z innymi chemikaliami i metalami w powietrzu, jakoś wrażenia n mnie nie robi i idę upiec rybę w folii aluminiowej. Pozdrawiam.

  • Zgłoś nadużycie
    Absolwent PW (Gość), 12 lutego 2012, 19:48

    Witam!
    Autorka artykułu ma zupełną rację, co do właściwości folii aluminiowej. Drodzy Państwo- tak już jest- takie są właściwości ekranów odbijających fale cieplne, a takim ekranem jest też folia. Czuje zatrwożenie czytając posty niektórych osób. Uważam, że jeśli nie mamy o czymś pojęcia, to lepiej się nie wypowiadać, bo ludzie chłoną te głupoty.
    Pozdrawiam

  • Zgłoś nadużycie
    jacek (Gość), 7 marca 2012, 0:33

    brawo absolwencie. Podpisuję się pod tym, co napisałeś. Na udowodnienie racji autorce artykułu, niech sobie co niektórzy "filozofowie" znawstwa promieniowania i konwekcji zrobią zwykłe doświadczenie. Niech wezma kartkę paieru i przysuną do twarzy na odległość około centymetra, nie dotykając. Później niech zrobią tak samo z folią aluminiową. Strona błyszcząca, odbija ciepło bardziej niż matowa. Kazdy kto wykona to doświadczenie, przekona się o tym fizycznie.
    U mnie w domu, strop pod kuchnią nad zimną nieogrzewaną piwnicą, okleiłem styropianem. Temperatura posadzki się podniosła i 5 stopni. Gdy na styropian nakleiłem folię aluminową punktowo, by wyworzyła się membrama, posadzka uzyskała kolejne dwa stopnie.

  • Zgłoś nadużycie
    tajga (Gość), 21 października 2012, 11:11

    Osobiście uważam iż folia ma 3 strony matową , błyszczącą i tą trzecią ciężką do zrozumienia, która z dwóch poprzednich jest prawidłowa.

  • Zgłoś nadużycie
    Klara (Gość), 15 stycznia 2013, 12:12

    piekłam ziemniaki błyszczącą stroną na zewnątrz takie jakie włożyłam takie wyjęłam i to jest najlepszy dowód na to że błyszcząca strona nie przepuszcza ciepła

  • Zgłoś nadużycie
    ja (Gość), 27 stycznia 2013, 16:45

    klaro a piekarnik odpalilas :D

  • Zgłoś nadużycie
    becia. (Gość), 19 marca 2013, 17:26

    a najlepiej czlowiek uczy sie na bledach

  • Zgłoś nadużycie
    max (Gość), 6 kwietnia 2013, 12:19

    strony folii aluminiowej są rózne bo wynika to wyłącznie z procesu produkcyjnego. Folia jest walcowana,, na końcu jest taka cienka że składana jest podwójnie, a po walcowaniu jest nawijana na osobne szpule. Folia jest błyszcząca po stronie po której spotyka się z walcem, natomiast matowa po stronie stykania się z drugą folią.

    Odnośnie tych temperatur odczuwanych przy skórze polecam zapoznanie się z doświadczeniem Pawłowa omawianym już w podstawówce. Jak człowiek sobie coś wmówi to będzie wierzył, a nawet odczuwał bodźce z tym związane. Tak pracuje mózg. Niestety folia nie ma cudownie podwójnych właściwości. Podwójne właściwości ma natomiast papier toaletowy. Jego "wypustki" zwiększają powierzchnię "ścierną", a także poprzez kształt poduszeczek, zbierają więcej brudu. Bardziej higieniczne jest zatem używanie papieru toaletowego "chropowatą" stroną do ciała.

  • Zgłoś nadużycie
    Brunkzor (Gość), 7 lipca 2013, 1:58

    Do wszystkich, którzy twierdzą, że lśniąca strona nie odbija ciepła:"Folia aluminiowa jest także wykorzystywana jako tzw. lustro lub ekran cieplny (odbijający promieniowanie podczerwone) do zapobiegania utraty ciepła."
    To chyba jasne, że skoro się odbija jak w lustrze, to odbija także i światło. No cóż.. dla niektórych to takie jasne nie jest, widocznie w ich głowach też...

  • Zgłoś nadużycie
    Michał (Gość), 1 sierpnia 2013, 18:18

    Koce termiczne to też bzdura?

  • Zgłoś nadużycie
    Danie (Gość), 19 października 2013, 20:47

    "Tak więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).

    Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). "

    Przecież to SENSU nie ma.

  • Zgłoś nadużycie
    Jacus (Gość), 15 listopada 2013, 17:06

    do Danie;
    Lśniącą stroną do środka w obu wypadkach jest jak najbardziej uzasadnione;
    1. Pieczeń jest gotowa, chcemy żeby utrzymała dłużej ciepło - błyszczącym do środka.
    2. Pieczemy coś w piekarniku - również błyszczącym do środka - przez matową ciepło wchodzi, błyszcząca nie wypuszcza.
    tyle teorii.

  • Zgłoś nadużycie
    Beata (Gość), 18 listopada 2013, 16:51

    Mogę rozsądzić wszelkie dylematy w przedmiocie folii aluminiowej. :)
    Jakiś czas temu upiekłam dwa pstrągi: jednego zawijając szczelnie w folię aluminiową stroną błyszczącą, drugiego matową. Oba upiekły się identycznie i przez taki sam okres utrzymywały ciepło podczas zawinięcia.
    I to tyle.
    Powodzenia w pieczeniu.
    P.S. Folii aluminiowej używam sporadycznie. Nie chodzi o to, ile bezwiednie pobieramy chemikaliów z powietrza, żywności, odzieży itd., ale rzecz w tym, abyśmy świadomie dokonywali właściwych wyborów ograniczając przyswajanie chemikaliów (głównie farmaceuyków - największych trucizn).

  • Zgłoś nadużycie
    ewa (Gość), 9 lutego 2014, 19:00

    Z przerażeniem przeczytałam peany na cześć filii aluminiowej. Poczytajcie coś na temat szkodliwości aluminium i starajcie się unikać tego paskudztwa. Życzę wszystkim zdrowia.

  • Zgłoś nadużycie
    :) (Gość), 2 maja 2014, 14:23

    Aluminium feeeeeeee sama trucizna
    naczynia tupperware to należy do zdrowego przygotowania i przechowywania żywności

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl