Witaj na MagazynDomowy.pl!

Własne zioła, owoce i warzywa

Nie trzeba mieć dużego ogrodu, by mieć własne warzywa, owoce czy zioła. Często spotykamy bardzo duże ogrody z gładko wystrzyżonym trawnikiem i kilkoma iglakami. Pragnę zachęcić do założenia niewielkiej grządki z pomidorami, pietruszką, koperkiem czy do posadzenia jednej jabłonki.

Zachęcając do założenia grządki z warzywami, zapewniam, że nie będzie to trudniejsze czy bardziej pracochłonne niż praca przy rabacie kwiatowej. Nie chodzi też, by zapewnić zaopatrzenie na cały sezon, ale by delektować się smakiem własnych plonów np. sałaty, ziół, porzeczek.

Co sadzimy?

Najprostszym rozwiązaniem by mieć własne owoce, jest posadzenie kilku drzewek lub krzewów owocowych, po jednej sztuce różnych gatunków np, wiśnia, jabłoń, agrest, porzeczki, borówka amerykańska. Ważne , żeby wybrać takie odmiany, które będą odporne na choroby i szkodniki i zaszczepione na podkładach karłowych.

Między agrestem i porzeczkami możemy posadzić rośliny wieloletnie np. rabarbar, szczaw, truskawki. Zioła mogą rosnąć razem z kwiatami i uzupełniać dekoracyjną kompozycję barwnymi liśćmi.

Grządka z warzywami może być równie atrakcyjna jak z kwiatami. Wybór warzyw i ziół jednorocznych jest bardzo duży. Zapewne nie uda nam się pomieścić wszystkiego, ale możemy co roku eksperymentować z innymi gatunkami. Niektóre z nich wymagają siewu wprost do gruntu inne zaś uprawiamy z rozsady. Aby dodać naszemu ogródkowi warzywnemu trochę koloru, możemy pomiędzy warzywa i zioła posadzić kilka kwiatów, najlepiej długo kwitnących np. aksamitki, lobelie, niecierpki.

Warunki uprawy

By nasze warzywa i owoce były piękne i dorodne, trzeba im zapewnić dobre warunki. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie podłoża - powinno być żyzne, wilgotne i lekkie. Zakładanie warzywnika zaczynamy od przekopania ziemi. Dobrze by było rozsypać wcześniej obornik lub nawóz wieloskładnikowy. Następnie teren grabimy i sadzimy według przygotowanego planu. Drzewka i krzewy sadzimy wiosną lub jesienią. Wykopujemy dołki i wkładamy tak, by korzenie były przykryte na głębokość podobną jak w szkółce. Jeżeli warzywa sadzimy z rozsady, powinna być ona świeża i posadzona jak najszybciej. Po posadzeniu wszystko obficie podlewamy, najlepiej codziennie.

Pielęgnacja

O tym czy posadzone rośliny dobrze się przyjęły, świadczą nowe pędy i liście. Po ich pojawieniu zaczynamy zasilanie. Najlepiej raz w tygodniu, nawozami naturalnymi organicznymi - biohumusem, gnojówką roślinną np. z pokrzywy, kompostem. Jeśli nie mamy dostępu do tego typu nawozów, możemy stosować nawóz mineralny, jednak z umiarem. W czasie dużych upałów rośliny podlewamy codziennie, najlepiej rano. Wieczorne podlewanie naraża rośliny na moczenie liści i atak chorób grzybowych. Jeśli musimy rośliny opryskać przed szkodnikami, stosujmy preparaty ekologiczne na bazie czosnku, grejpfruta, mydła. Są one dostępne w sklepach ogrodniczych.

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Ogrody

Ostatnio na MagazynDomowy.pl