Witaj na MagazynDomowy.pl!

Żywa choinka - jak przedłużyć jej trwałość

Jeśli w tym roku zdecydowałaś się na żywą choinkę poznaj sekrety jej pięknego wyglądu i trwałości przez kilka tygodni. Bez ich przestrzegania szybko uschnie i zgubi igły.

  • Kup zdrową i świeżą choinkę jeszcze kilka dni przed świętami i trzymaj na balkonie, stopniowo przyzwyczajając do temperatury panującej w mieszkaniu. Wniesiona od razu szybko uschnie. Wybierz choinkę , której gałązki są elastyczne – zgięte nie powinny się łamać; o żywej barwie igieł; lekko wilgotnym pniu i wspaniałym żywicznym zapachu.

  • W domu postaw choinkę daleko od kaloryfera. Najlepiej jeśli temperatura nie będzie przekraczać 20 st. C. Kup lampki z żarówkami LED, które nie nagrzewają się i nie będą dodatkowo wysuszać choinki.

  • Choinkę często podlewaj. Możesz skrócić jej pień o kilka centymetrów po przyniesieniu do domu, wówczas zwiększy się jej powierzchnia wchłaniania wody. Najpierw wstaw ją na kilka godzin do wiadra wypełnionego ciepłą wodą, aby dobrze się nawodniła. Potem umieść ją w pojemniku z piaskiem lub stojaku z miską na wodę.

Dodaj komentarz Komentarze (3)

  • Zgłoś nadużycie
    online (Gość), 21 maja 2010, 5:02

    nalezy sprawdzic :)

  • Zgłoś nadużycie
    loultyeteby (Gość), 1 lutego 2011, 9:05

    nalezy sprawdzic :)

  • Zgłoś nadużycie
    bi (Gość), 19 grudnia 2012, 14:49

    czym się różni trzymanie choinki na balkonie od zalegania kilka dni przed sklepem ?

Dodaj komentarz
Zadaj pytanie

Pytania

Eksperci i użytkownicy czekają aby odpowiedzieć.

Newsletter

W każdy czwartek prześlemy na Twój adres email darmowe podsumowanie nowości na Magazyn Domowy.

Najpopularniejsze w Praktyczne porady

Ostatnio na MagazynDomowy.pl